Nálunk itthon nincs az a mennyiségű mák ami el ne fogyna. Így nagyon nem lepődtem meg amikor megkértem a férjemet, hogy válassza ki azt a sütit (tortát) az új Desszert c. újságból amit szeretné ha megsütnék.
Citromkrémes, mákos torta legyen, jött a válasz. Elnézve a receptet, az inkább egy többemeletes szülinapi tortára emlékeztetett és mivel nincs a családban sem szülinap mostanában és mi is csak kettecskén éldegélünk, átírtam a receptet. Így kisebb adag lett és inkább egy hosszúkás kuglóf formában sütöttem meg, hogy könnyebb legyen szeletelni.
Hozzávalók:
a tésztához,
3 egész tojás
100 g cukor
50 g vaj
150 ml tej
1 tk sütőpor
150 g liszt
fél citrom héja
2 ek szemes mák
a krémhez,
2 tojássárgája
3 ek liszt
300 ml tej
100 g vaj
60 g cukor
2 darab zselatinlap
125 g mascarpone
1 tk vaníliaaroma
1 citrom héja és leve
Elkészítés:
A tészta elkészítése. A tojásokat a cukorral felhabosítom, utána a tejet a vajjal összemelegítem. A tojásos részhez adom a lisztet és a sütőport, elkeverem, majd lassan hozzáadagolom a meleg vajas tejet. Hozzáadom a citromhéjat és a mákot (tényleg szemes mák kell, nem kell ledarálni). Sütőpapírral kibélelt kisebb formába töltöm, nem fog sütés közben sem nagyon feldagadni és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. Kicsit macerásnak tűnik, de nem az.
A tojássárgájához fokozatosan keverem hozzá a lisztet, hogy ne legyen csomós. Apránként hozzáöntöm a tejet és felteszem főzni, hogy puding állagú legyen, majd félretesszük hűlni. Az olvasztott vajat egy másik edényben habosra keverem a porcukorral és a pudingba forgatom. A zselatinlapokat 2 evőkanál vízzel feloldom és felmelegítem, hozzákeverek egy kevés krémet, hogy feloldódjon és az egészet hozzákeverem a krémhez. Belekanalazom a mascarponét a kifacsart citromot és a citrom héját. Robotgéppel jól összekeverem és 1 órára hideg helyre teszem, hogy jól kihűljön.
Ha a kuglóf és a krém is jól kihűlt, akkor jó vastagon megkenem a krémmel.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: