sutisdobozoom

Mákos kuglóf, citromkrémmel

img_2710

 

Nálunk itthon nincs az a mennyiségű mák ami el ne fogyna. Így nagyon nem lepődtem meg amikor megkértem a férjemet, hogy válassza ki azt a sütit (tortát) az új Desszert c. újságból amit szeretné ha megsütnék.

Citromkrémes, mákos torta legyen, jött a válasz. Elnézve a receptet, az inkább egy többemeletes szülinapi tortára emlékeztetett és mivel nincs a családban sem szülinap mostanában és mi is csak kettecskén éldegélünk, átírtam a receptet. Így kisebb adag lett és inkább egy hosszúkás kuglóf formában sütöttem meg, hogy könnyebb legyen szeletelni. 

img_2732

 

Hozzávalók:

a tésztához,

3 egész tojás

100 g cukor

50 g vaj

150 ml tej

1 tk sütőpor

150 g liszt

fél citrom héja

2 ek szemes mák

a krémhez, 

2 tojássárgája

3 ek liszt

300 ml tej

100 g vaj

60 g cukor

2 darab zselatinlap

125 g mascarpone

1 tk vaníliaaroma

1 citrom héja és leve

img_2716

Elkészítés:

A tészta elkészítése. A tojásokat a cukorral felhabosítom, utána a tejet a vajjal összemelegítem. A tojásos részhez adom a lisztet és a sütőport, elkeverem, majd lassan hozzáadagolom a meleg vajas tejet. Hozzáadom a citromhéjat és a mákot (tényleg szemes mák kell, nem kell ledarálni). Sütőpapírral kibélelt kisebb formába töltöm, nem fog sütés közben sem nagyon feldagadni és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrizzük. 

2752

 

Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. Kicsit macerásnak tűnik, de nem az. 

A tojássárgájához fokozatosan keverem hozzá a lisztet, hogy ne legyen csomós. Apránként hozzáöntöm a tejet és felteszem főzni, hogy puding állagú legyen, majd félretesszük hűlni. Az olvasztott vajat egy másik edényben habosra keverem a porcukorral és a pudingba forgatom. A zselatinlapokat 2 evőkanál vízzel feloldom és felmelegítem, hozzákeverek egy kevés krémet, hogy feloldódjon és az egészet hozzákeverem a krémhez. Belekanalazom a mascarponét a kifacsart citromot és a citrom héját. Robotgéppel jól összekeverem és 1 órára hideg helyre teszem, hogy jól kihűljön.

Ha a kuglóf és a krém is jól kihűlt, akkor jó vastagon megkenem a krémmel. 

Jó étvágyat!

img_2740

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!