sutisdobozoom

Csokis, krémsajtos kuglóf kávéval

Ez a kuglóf nem az a tipikusan szárazabb hatású kuglóf, inkább olyan “latyakos” tésztájú (jobb szó nem jut róla eszembe), így kézzel nem, inkább villával együk meg ha felszeleteltük. Kicsit macerásabb is az elkészítése abból a szempontból, hogy sokáig kell sütni és sokáig kell hagyni hűlni a formában. Így ha csak kevés időnk van elkészíteni, ne ezt válasszuk. Nem émelyítően édes, a kávétól és a tetejére csorgatott étcsokitól kicsit fanyarkásabb az ízvilága. Ha felvágjuk, van benne egy kis meglepetés, mert nem szimplán csokiból áll, van egy krémsajtos réteg is benne, amitől sokkal látványosabb és finomabb lesz.  

Most, hogy ilyen sok “pozitívumot” írtam róla, lássuk, hogyan is kell elkészíteni. 🙂

Hozzávalók:  

a kuglóf csokis tésztájához,

150 g liszt

45 g kakaópor (cukrozatlan)

230 g cukor

2 tk szódabikarbóna

1 tk sütőpor

1 tk só

80 ml étolaj

2 egész tojás

120 g natúr joghurt

80 ml író

2 tk vaníiliaaroma

80 ml forró kávé

a kuglóf krémsajtos rétegéhez,

225 g krémsajt (én mascarponét használtam)

1 egész tojás

40 g cukor

1 tk vaníliaaroma

a kuglóf tetejére,

100 g olvasztott étcsokoládé

 

Elkészítés:

A kuglóf tésztájához a száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban. Öntsük hozzá az étolajat, tojásokat, joghurtot, írót, vaníliaaromát és a kávét. Robotgéppel alaposan keverjük össze, ha elkészültünk vele tegyük félre. Következhet a krém elkészítése, amihez az összes hozzávalót keverjük jól el egy tálban és tegyük ezt is félre. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra és a kuglófformát zsírozzuk és lisztezzük ki, hogy a tészta ne ragadjon bele. A csokis tészta felét csorgassuk bele a forma aljába. Erre kanalazzuk rá a krémsajtos masszát úgy, hogy csak a közepére tegyünk, a forma széleihez ne (mert nem szeretnénk, hogy látszódjon a fehér csík a kész kuglóf oldalán). Ha elfogyott a krémsajtos massza, jöhet a tetejére óvatosan a csokis tészta. Mehet is be a sütőbe 60-65 percre. Ha megsült, hagyjuk a formában kihűlni amihez kell 1-2 óra és úgy borítsuk ki belőle. Tetejét díszíthetjük olvasztott étcsokoládéval. 

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. szebényi éva says: (előzmény @Ilona Torok)

    Az egy tejtermék, sok helyen lehet kapni, savanykás folyadék ami a túró- és vajkészítés mellékterméke. 🙂

  2. Ilona Torok says:

    Megmondana valaki mi az az «íro»????

  3. szebényi éva says:

    Szia, köszi, hogy szóltál, nem is értem miért írtam ivót 2 helyen is. ☺ Természetesen író, javítottam is.Köszi!

  4. lyla_harvey says:

    Szia,

    Mi az az ivó? 🙂 Nem író akart lenni véletlenül?

    Köszi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!