Miért ne készülhetne a jól megszokott mákos rácsos süti egy omlós pitetésztából, megbolondítva citromkrémmel és tojásfehérjehabbal? Ez volt az alapkoncepció és a végeredmény nagyon jól sikerült. Az ihletet a Tortaiskola, mákos roppanós pitéje adta, de az ő receptjétől teljesen eltértem, csak a kinézett lett hasonló. 🙂
Hozzávalók:
a pitetésztához,
300 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
2-3 ek hideg víz
a mák töltelékhez,
175 g mák
160 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. rum
1 kis pohár tejföl fele
a citromkrémhez, (lemon curd)
3 db citrom
3 tojás
150 g vaj
150 g cukor
a tojásfehérjehabhoz, (meringue)
4 tojásfehérje
4-5 ek cukor
1 ek étkezési keményítő
1 ek étkezési ecet
Elkészítés:
Először citromkrémet készítem el, mert annak hűlnie kell. A citromokat jól megmosom, a citromok levét kinyomom, leszűröm, hogy magok ne kerüljenek bele. A tojásokat a cukorral habosra felverem, hozzáöntöm a citromot és a megolvasztott, vajat. Egy lábasba téve a tűzhelyre teszem (nálam gáz) és a legalacsonyabb fokozaton állandó keverés mellett besűrítem. Ha elkészült, félreteszem, hogy jól kihűljön.
Most a mákos töltelék elkészítésén van a sor. A mákot a kristálycukorral és a citrom héjával összedarálom. A darálékba belekeverem a tejfölt és a rumot, jó alaposan összedolgozom és ezt is félreteszem.
Következik a tészta összegyúrása. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egy tálban összemorzsolom, a vajat hidegen, kis kockára vágva adagolom hozzá. Kézzel simára gyúrom, majd fóliába csomagolva 30 percre mehet a hűtőbe. Minél rövidebb ideig gyúrjuk, annál porhanyósabb lesz a tészta. Egy 26 cm-es piteformát megkenek vajjal és megszórom egy kis lisztel és a tésztát belenyomkodom (nem nyújtottam ki, csak nyomkodtam). Rákanalazom a mákos tölteléket és a 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.
Ezalatt elkészítem a tojáshabot, a tojásfehérjét felvertem, közben lassan adagoltam a cukrot. A keményítőt és az ecetet összekevertem és a habhoz adtam, addig vertem, amíg kemény nem lett. (ez fontos!) Amint a pite megsült kivettem a sütőből, a mákos tölteléket picit lenyomkodtam egy kiskanállal és rákentem a citromkrémet. A habot egy evőkanállal a pitére tettem úgy, hogy nagy csíkokat rajzoltam a hátoldalával. Bármilyen formát rajzolhatunk a tetejére. 230 fokon előmelegített sütőbe tettem 5 percre, ezalatt szépen megbarnultak.
Várjunk amíg kihűl és úgy vágjuk fel.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: