sutisdobozoom

Mákos pite, citromos krémmel és tojásfehérjehabbal

1885

 

Miért ne készülhetne a jól megszokott mákos rácsos süti egy omlós pitetésztából, megbolondítva citromkrémmel és tojásfehérjehabbal? Ez volt az alapkoncepció és a végeredmény nagyon jól sikerült. Az ihletet a Tortaiskola, mákos roppanós pitéje adta, de az ő receptjétől teljesen eltértem, csak a kinézett lett hasonló. 🙂

img_1898

Hozzávalók:

a pitetésztához,

300 g liszt

200 g vaj

100 g cukor

1 tojássárgája

1 citrom reszelt héja

2-3 ek hideg víz

a mák töltelékhez,

175 g mák

160 g kristálycukor

1 citrom reszelt héja

1 ek. rum

1 kis pohár tejföl fele

img_1892

a citromkrémhez, (lemon curd)

3 db citrom

3 tojás

150 g vaj

150 g cukor

a tojásfehérjehabhoz, (meringue)

4 tojásfehérje

4-5 ek cukor

1 ek étkezési keményítő

1 ek étkezési ecet

img_1907

Elkészítés:

Először citromkrémet készítem el, mert annak hűlnie kell. A citromokat jól megmosom, a citromok levét kinyomom, leszűröm, hogy magok ne kerüljenek bele. A tojásokat a cukorral habosra felverem, hozzáöntöm a citromot és a megolvasztott, vajat. Egy lábasba téve a tűzhelyre teszem (nálam gáz) és a legalacsonyabb fokozaton állandó keverés mellett besűrítem. Ha elkészült, félreteszem, hogy jól kihűljön.

Most a mákos töltelék elkészítésén van a sor. A mákot a kristálycukorral és a citrom héjával összedarálom. A darálékba belekeverem a tejfölt és a rumot, jó alaposan összedolgozom és ezt is félreteszem.

Következik a tészta összegyúrása. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egy tálban összemorzsolom, a vajat hidegen, kis kockára vágva adagolom hozzá. Kézzel simára gyúrom, majd fóliába csomagolva 30 percre mehet a hűtőbe. Minél rövidebb ideig gyúrjuk, annál porhanyósabb lesz a tészta. Egy 26 cm-es piteformát megkenek vajjal és megszórom egy kis lisztel és a tésztát belenyomkodom (nem nyújtottam ki, csak nyomkodtam). Rákanalazom a mákos tölteléket és a 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.

Ezalatt elkészítem a tojáshabot, a tojásfehérjét felvertem, közben lassan adagoltam a cukrot. A keményítőt és az ecetet összekevertem és a habhoz adtam, addig vertem, amíg kemény nem lett. (ez fontos!) Amint a pite megsült kivettem a sütőből, a mákos tölteléket picit lenyomkodtam egy kiskanállal és rákentem a citromkrémet. A habot egy evőkanállal a pitére tettem úgy, hogy nagy csíkokat rajzoltam a hátoldalával. Bármilyen formát rajzolhatunk a tetejére. 230 fokon előmelegített sütőbe tettem 5 percre, ezalatt szépen megbarnultak.

img_1888

 

img_1907

img_1904

Várjunk amíg kihűl és úgy vágjuk fel.

Jó étvágyat! 

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!