Omlós tészta gazdagon, egy réteg pudinggal, egy réteg savanyú gyümölccsel és egy réteg édes habcsókkal. Csak a tésztát kell egy kis ideig külön sütni, de a többi a rétegeket már egyszerre kell. Könnyű desszert hétvégére, délutáni nassoláshoz.
Háttérbe szorult nálam eddig a ribizli, de most annyira csalogató volt a piacon egy nagy kosárban, hogy megkívántam. Kicsit macerás leszedegetni a fürtről a szemeket, de ez a süti megéri ezt a kis macerát. A pitetészta alaphoz nagyon jól passzol a vaníliapuding krémes állaga, a ribizli fanyarságához pedig az édes íze. Itt be is fejezhetnénk a süteményt, de azért a tojásfehérje korona jó befejezés lett.
Hozzávalók:
A pitetésztához,
150 g liszt
50 g cukor
90 g vaj
2 tojássárgája
A krémhez,
1 főzni való vaníliás pudingpor
500 ml tej
4 ek cukor
60 g habtejszín
A koronához,
3 tojásfehérje
100 g cukor
1 csapott ek étkezési keményítő
A gyümölcsös réteghez,
300 g ribizli
2 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrom, (a vajat hidegen, kockára vágva adtam hozzá). A tésztát legalább egy órára hűtőbe teszem. Addig elkészítem a krémet, nem egy bonyolult dolog, a pudingot elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint, azzal a különbséggel, hogy a tejszínt is hozzáfőzzük. Ha már jó sűrű, akkor levesszük a tűzről.
A tésztát kicsit átgyúrom és a vajjal kikent kb 24 cm-es piteforma aljába nyújtom és pár helyen megbököm villával. 190 fokra előmelegített sütőben, vaksütéssel 15 percig sütöm. (Vaksütés: a tésztára sütőpapírt borítottam és rászórtam kb. két marék tarkababot, így a tészta nem emelkedik fel sütés közben.) Majd a babokat a sütőpapírral leveszem a tésztáról és még 10 percig sütöm.
Miután megsült rákanalazom a pudingos krémet. Az előre megmosott és leszemezett ribizliket összekevertem a keményítővel és a pudingra kanalazom, hogy mindenhol szépen lefedje a krémet. A tojásfehérjéből habot verek és szépen apránként hozzákeverem a porcukros, keményítős keveréket, amíg jó kemény nem lesz.
A 170 fokos sütőben először 25 percig sütöm, majd 60 fokon még kb. 10 percig szárítottam a habot, hogy szép aranysárga legyen.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: