sutisdobozoom

Habos ribizlis pite

0745vv_fb

Omlós tészta gazdagon, egy réteg pudinggal, egy réteg savanyú gyümölccsel és egy réteg édes habcsókkal. Csak a tésztát kell egy kis ideig külön sütni, de a többi a rétegeket már egyszerre kell. Könnyű desszert hétvégére, délutáni nassoláshoz.

 

Háttérbe szorult nálam eddig a ribizli, de most annyira csalogató volt a piacon egy nagy kosárban, hogy megkívántam. Kicsit macerás leszedegetni a fürtről a szemeket, de ez a süti megéri ezt a kis macerát. A pitetészta alaphoz nagyon jól passzol a vaníliapuding krémes állaga, a ribizli fanyarságához pedig az édes íze. Itt be is fejezhetnénk a süteményt, de azért a tojásfehérje korona jó befejezés lett. 

IMG_0751

Hozzávalók:

A pitetésztához,

150 g liszt

50 g cukor

90 g vaj

2 tojássárgája 

A krémhez,

1 főzni való vaníliás pudingpor

500 ml tej

4 ek cukor

60 g habtejszín

A koronához,

3 tojásfehérje

100 g cukor

1 csapott ek étkezési keményítő

A gyümölcsös réteghez,

300 g ribizli

2 ek étkezési keményítő

IMG_0741

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat összegyúrom, (a vajat hidegen, kockára vágva adtam hozzá). A tésztát legalább egy órára hűtőbe teszem. Addig elkészítem a krémet, nem egy bonyolult dolog, a pudingot elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint, azzal a különbséggel, hogy a tejszínt is hozzáfőzzük. Ha már jó sűrű, akkor levesszük a tűzről.

A tésztát kicsit átgyúrom és a vajjal kikent kb 24 cm-es piteforma aljába nyújtom és pár helyen megbököm villával. 190 fokra előmelegített sütőben, vaksütéssel 15 percig sütöm. (Vaksütés: a tésztára sütőpapírt borítottam és rászórtam kb. két marék tarkababot, így a tészta nem emelkedik fel sütés közben.) Majd a babokat a sütőpapírral leveszem  a tésztáról és még 10 percig sütöm. 

IMG_0758

IMG_0768

Miután megsült rákanalazom a pudingos krémet. Az előre megmosott és leszemezett ribizliket összekevertem a keményítővel és a pudingra kanalazom, hogy mindenhol szépen lefedje a krémet. A tojásfehérjéből habot verek és szépen apránként hozzákeverem a porcukros, keményítős keveréket, amíg jó kemény nem lesz. 

A 170 fokos sütőben először 25 percig sütöm, majd 60 fokon még kb. 10 percig szárítottam a habot, hogy szép aranysárga legyen. 

IMG_0761

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!