sutisdobozoom

Omlós meggyes pite

Nagymamám omlós, édes, könnyű linzertésztájából sütöttem most meggyes pitét.

 

IMG_8502

A tésztán nincs sok minden amit el lehetne rontani, nagyon egyszerű és némi ízesítéssel még variálható is. Ízesíteni lehet, akár fahéjjal, gyömbérrel, vaníliás cukorral aromákkal, vagy reszelt citromhéjjal ahogy most én is tettem . Darált mákkal, dióval, vagy kókuszreszelékkel is adhatsz a tésztának egyedi ízt. 

A meggyet pedig azért választottam mert egyrészt szezonja van és roskadozik a meggyfánk, illetve nagyon szeretem ezt az édes tésztát a meggy fanyar ízével.  

IMG_8505

Hozzávalók: 

a tésztához,

300 g liszt

200 g vaj

100 g porcukor

1 tojássárgája 

1 citrom reszelt héja

2-3 ek hideg víz

IMG_8478

IMG_8482

a meggyes töltelékhez, 

500 g meggy

100 g porcukor

1 tk fahéj

1 zacskó vaníliás pudingpor (főzni való)

IMG_8492

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egy tálban összemorzsolom, a vajat hidegen, kis kockára vágva adagolom hozzá. Kézzel simára gyúrom, majd fóliába csomagolva 30 percre mehet a hűtőbe. Minél rövidebb ideig gyúrjuk, annál porhanyósabb lesz a tészta. 

IMG_8493

Addig elkészítem a tölteléket. A meggyből kinyomkodom a levét, a cukorral és a fahéjjal felforralom. A meggy levét a pudingporral csomómentesre keverem és hozzáöntöm a meggyhez. Folyamatosan kevergetve, 10 percig lassú tűzön főzöm. Ha elég sűrű a krém, leveszem a tűzről, és hagyom kihűlni.

A pihentetett linzertésztát kettéveszem, a felét lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtom. A tésztát óvatosan a piteformába teszem. Villával megszurkálom és egy kis zsemlemorzsával megszórom, hogy a meggylé ne áztassa el a tésztát. A meggyes krémet egyenletesen rákenem.

IMG_8498

A maradék tésztát is kinyújtom, és formákat szaggatok belőle, vagy derelyevágóval csíkokat vágunk belőle. A pite tetejére tesszük. A formákat, vagy rácsokat tojásfehérjével szépen lekenem.

A meggyes pitét előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütöm.

Vaníliás porcukorral megszórva tálalom.

Jó étvágyat!

IMG_8506

IMG_8509

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!