sutisdobozoom

Sütés nélküli, gyors gesztenyés torta

5594

Régóta szerettem volna egy gyors, keksz alapra készíthető gesztenyés sütit készíteni. Egyrészt mert szeretem a gyors sütiket, másrészt szeretem a gesztenyét, de nagyon, és nem utolsó szempont volt, hogy sötét tónusú fotókat is szerettem volna készíteni.  Most extra sok fotót is mellékelek… mert nagyon élveztem a tortakészítés folyamatát (is).

5588

A torta nagyon gyorsan el tud készülni, kivéve, ha nem álltok meg mindig fotózni…mert akkor elhúzódhat, de ha levonom a kép készítésére fordított időt, akkor egy 20 perc alatt elkészült. Utána 1 óra alatt a hűtőben megdermed a csoki réteg is. Én meggykompóttal tálaltam, mert a fanyar meggy íz és az édes csokis-gyesztenyés ízvilág így tud jól érvényesülni.

5606

5613

5616

5625

5629

 

 

Hozzávalók (25 cm-es kerek piteformához):

A kekszes réteghez:

250 g darált háztartási keksz

100 ml tej

125 g vaj

125 g porcukor

20 g kakaópor

2 evőkanál rum

 

A gesztenyés masszához:

500 g gesztenyepüré

80 g darált háztartási keksz, de édes keksszel is finom

25 g porcukor

100 g vaj

2 evőkanál rum, vagy rumaroma

 

A csokis mázhoz:

120 ml víz

145 g porcukor

50 g kakaópor

100 ml tejszín

1 zselatinfix

 

 

5646

5636

5670

5674

Elkészítés:

Először készítsd el a csokis mázat.  A vizet, a porcukrot, a kakaót és a tejszínt folyamatosan kevergetve forrald fel, majd hagyd gyöngyözni 4-5 percig a lassú tűzön, a végén keverd bele a zselatinfixet. A tűzről levéve kicsit hagyd pihenni, hogy hűljön,  időnként pedig keverd át, hogy ne képződjön hártya a tetején.

A kekszes alaphoz a vajat olvaszd meg és add hozzá az összes hozzávalót.  Én kivehető aljú piteformába tettem a kekszmasszát. A gesztenyés masszához is olvaszd meg a vajat és add hozzá a hozzávalókat. (a gesztenyemasszát előtte olvaszd ki, hogy gyúrható legyen) majd kanalazd a gesztenyés masszát a kekszre és nyomkodd bele egy kicsit.

Mire ezzel elkészültél, a máz hőmérséklete éppen megfelelő lesz. Öntsd rá a süteményre, ha szükséges simogasd el rajta, nekem nem kellett, szépen elterült. Egy bő órára tedd hűtőbe, hogy megdermedjen a csokis máz.

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotókellékek hátterét használtam.

 

5653

5656

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!