sutisdobozoom

Ravioli, vörösborral sült szilvalekvárral töltve

Az úgy volt, hogy maradt még egy üveg a nyáron eltett vörösboros szilvalekváromból… és nem maradhatunk sütemény nélkül, ugye?! Így eszembe jutott, hogy régóta szemezek a raviolikkal, mert annyira cuki a formájuk. Lett hát szilvalekváros ravioli a desszert. Nem kelt tésztából, mert nem volt kedvem dagasztani.

Nagymamám régi szakácskönyveiben vannak a receptek mellett különböző megjelölések, pl. Ezt!!!, Nagyon jó!!! Könnyű!!! Finoooom!!! Ha lenne egy saját receptgyűjteményem, akkor ez a süti biztos a „Finom!!!” jelzőt kapná a neve mellé.  Így a régi szakácskönyvek miatt, Lajos Mari receptjéből sütöttem. 🙂

5450

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

A tésztához:

450 g finomliszt

1/2 kk  sütőpor

150 g porcukor

275 g lágy vaj

1 csipet só

2 vaníliarúd

1 tojás

12 csepp mandulaaroma

1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

200 g szilvalekvár

Továbbá:

1 tojás a kenéshez

1 kk  tej

5446

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a belsejét. A tojást kissé felverjük, elkeverjük benne a mandulaaromát, a vaníliát és a reszelt citromhéjat. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, aztán a tojásos keveréket, majd  összegyúrjuk. 2 cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Fontos, hogy hideg helyre tegyük, mert utána sokkal könnyebb velük dolgozni.

5438

2 nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy isler szaggatóval nagyobb virágokat szaggatunk. Minden másodikra teszünk 1 púpos tk szilvalekvárt. Minden második virág közepére egy éles késsel vágunk egy 2,5 cm-es keresztet, a kezünkbe véve kicsit széthúzzuk a vágást, majd a lekváros virágra terítjük. Egy, az isler formázótól kisebb pohár (én pezsgőst használtam) száját lisztbe mártjuk, és a két réteget összenyomjuk vele. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és lekenjük egy tojássárgájával.

A többi korong közepét keresztben bevágjuk, a lekvárosak tetejére illesztjük őket, és egy likőröspohárral könnyedén rányomkodjuk a felső lapokat az alsókra. Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával . A tésztahulladékot összegyúrjuk, 1 órára hidegre tesszük, ismét kinyújtjuk, és a fenti módon kiszúrjuk, töltjük, amíg a tészta el nem fogy.

180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (egy kicsit kicsordulhat belőlük a lekvár, nem baj!). 5 percig a tepsikben pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban 2 hétig eltartható…nálunk elég hamar elfogyott.

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotókellékek hátterét használtam.

 

5435

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!