Az úgy volt, hogy maradt még egy üveg a nyáron eltett vörösboros szilvalekváromból… és nem maradhatunk sütemény nélkül, ugye?! Így eszembe jutott, hogy régóta szemezek a raviolikkal, mert annyira cuki a formájuk. Lett hát szilvalekváros ravioli a desszert. Nem kelt tésztából, mert nem volt kedvem dagasztani.
Nagymamám régi szakácskönyveiben vannak a receptek mellett különböző megjelölések, pl. Ezt!!!, Nagyon jó!!! Könnyű!!! Finoooom!!! Ha lenne egy saját receptgyűjteményem, akkor ez a süti biztos a „Finom!!!” jelzőt kapná a neve mellé. Így a régi szakácskönyvek miatt, Lajos Mari receptjéből sütöttem. 🙂
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához:
450 g finomliszt
1/2 kk sütőpor
150 g porcukor
275 g lágy vaj
1 csipet só
2 vaníliarúd
1 tojás
12 csepp mandulaaroma
1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
200 g szilvalekvár
Továbbá:
1 tojás a kenéshez
1 kk tej
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a belsejét. A tojást kissé felverjük, elkeverjük benne a mandulaaromát, a vaníliát és a reszelt citromhéjat. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, aztán a tojásos keveréket, majd összegyúrjuk. 2 cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Fontos, hogy hideg helyre tegyük, mert utána sokkal könnyebb velük dolgozni.
2 nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy isler szaggatóval nagyobb virágokat szaggatunk. Minden másodikra teszünk 1 púpos tk szilvalekvárt. Minden második virág közepére egy éles késsel vágunk egy 2,5 cm-es keresztet, a kezünkbe véve kicsit széthúzzuk a vágást, majd a lekváros virágra terítjük. Egy, az isler formázótól kisebb pohár (én pezsgőst használtam) száját lisztbe mártjuk, és a két réteget összenyomjuk vele. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és lekenjük egy tojássárgájával.
A többi korong közepét keresztben bevágjuk, a lekvárosak tetejére illesztjük őket, és egy likőröspohárral könnyedén rányomkodjuk a felső lapokat az alsókra. Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával . A tésztahulladékot összegyúrjuk, 1 órára hidegre tesszük, ismét kinyújtjuk, és a fenti módon kiszúrjuk, töltjük, amíg a tészta el nem fogy.
180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (egy kicsit kicsordulhat belőlük a lekvár, nem baj!). 5 percig a tepsikben pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban 2 hétig eltartható…nálunk elég hamar elfogyott.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotókellékek hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: