Nem igazán reméltem, hogy a májusi hideg és nagy esőzések ellenére jó lesz az idei cseresznye termés, de tévedtem. Bár a roskadozó fán sajnos, csak minden második cseresznye volt ép, és szép, azért így is sikerült pár kosárral szedni. A lekvár főzés mellett, készítettem egy gyors pitét is, amihez egy kis darált mogyorót is használtam, de ezt el lehet hagyni, vagy akár mandulával is helyettesíthetjük.
Hozzávalók:
a tésztához,
300g liszt (BL55)
200g puha vaj
100g cukor
50g darált mogyoró
3-4 ek tej
1 tojássárgája
a töltelékhez,
500g magozott cseresznye
50g darált mogyoró
1 ek étkezési keményítő
35-40g nádcukor
1cs vaníliáscukor
a tészta lekenéséhez a végén 1 egész tojás
Elkészítés:
A tésztát egy órára a hűtőbe kell tenni, ezért először azt készítem el. Mivel ez egy egyszerű linzertészta, sok mindent nem kell bonyolítani, a hozzávalókat egy tálban összekeverjük, tésztát gyúrunk belőle és 1 órára a hűtőbe tesszük.
Addig megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk a cseresznyéket. Összekeverjük a cukorral, vaníliáscukorral és az étkezési keményítővel.
A tésztát kettévesszük és 2 korongot nyújtunk belőle. Az egyiket a kivajazott piteforma aljába teszem, úgy, hogy a széleit is körbe kibélelem vele. Megszórom a darált mogyoróval és ráöntöm a cseresznyét. A másik tésztát a tetejére fordítom, körbe jól lenyomkodom, pár helyen bevagdosom egy késsel és a felvert tojással megkenem. A 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 25-30 percre.
A kész és kihűlt, a tetejét megszóróm egy kis porcukorral.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: