sutisdobozoom

Omlós cseresznyés-mogyorós pite

Nem igazán reméltem, hogy a májusi hideg és nagy esőzések ellenére jó lesz az idei cseresznye termés, de tévedtem. Bár a roskadozó fán sajnos, csak minden második cseresznye volt ép, és szép, azért így is sikerült pár kosárral szedni. A lekvár főzés mellett, készítettem egy gyors pitét is, amihez egy kis darált mogyorót is használtam, de ezt el lehet hagyni, vagy akár mandulával is helyettesíthetjük. 

 

Hozzávalók: 

a tésztához,

300g liszt (BL55)

200g puha vaj

100g cukor

50g darált mogyoró

3-4 ek tej

1 tojássárgája 

a töltelékhez,

500g magozott cseresznye

50g darált mogyoró

1 ek étkezési keményítő

35-40g nádcukor

1cs vaníliáscukor

a tészta lekenéséhez a végén 1 egész tojás

Elkészítés:

A tésztát egy órára a hűtőbe kell tenni, ezért először azt készítem el. Mivel ez egy egyszerű linzertészta, sok mindent nem kell bonyolítani, a hozzávalókat egy tálban összekeverjük, tésztát gyúrunk belőle és 1 órára a hűtőbe tesszük. 

Addig megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk a cseresznyéket. Összekeverjük a cukorral, vaníliáscukorral és az étkezési keményítővel. 

A tésztát kettévesszük és 2 korongot nyújtunk belőle. Az egyiket a kivajazott piteforma aljába teszem, úgy, hogy a széleit is körbe kibélelem vele. Megszórom a darált mogyoróval és ráöntöm a cseresznyét. A másik tésztát a tetejére fordítom, körbe jól lenyomkodom, pár helyen bevagdosom egy késsel és a felvert tojással megkenem. A 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 25-30 percre. 

A kész és kihűlt, a tetejét megszóróm egy kis porcukorral.

 

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!