Annyira élvezem, hogy ha kilépek a házból már nem fázom annyira és tavasz illat van a levegőben, ezért is gondoltam rá, hogy valami igazán friss, tavaszias süteményt kellene sütnöm. Addig-addig gondolkodtam a dolgon, amíg megalkottam ezt a késő őszi hangulatot, mondhatni inkább karácsonyi sütit, mint tavaszköszöntőt. De sebaj, így is le fog csúszni, mert nagyon finom lett. Nem egy gyorsan elkészülő torta, mert jót tesz neki, ha egy egész éjszaka a hűtőben csücsül, így ha valaki SOS édességet keres, ne ezt süsse meg.
Hozzávalók:
a tésztához,
150g zabkeksz
100g dióbél
50g porcukor
120g olvasztott vaj
a krémhez,
500g mascarpone
150g tejföl
100g habtejszín
150g porcukor
1 citrom reszelt héja
3 egész tojás
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
a karamellizált-fahéjas dióhoz:
100g dióbél
70g kristálycukor
1ek. vaj
1/2tk. fahéj
1/2tk. só
kevés víz
Elkészítés:
Először a torta alapját készítem el. A zabkekszet és a dióbelet egy késes aprítógépben apróra töröm, a morzsát beleöntöm egy 24 cm-es kapcsos tortaformába és ráöntöm az olvasztott vajat. Kézzel vagy kanállal jól lenyomkodom a forma aljára és a 160 fokra előmelegített sütőbe teszem 10 percre.
Amíg sül, addig összeállítom a krémet. A tojások kivételével mindent jó alaposan összekeverek és ha ez kész, akkor egyenként hozzáteszem a tojásokat és azokkal is jól elkeverem. Kiveszem a sütőből a kekszes alapot és rásimítom a sajtkrémet. Visszateszem a sütőbe úgy, hogy a sütő aljára egy edénybe vizet teszek, hogy gőzben sülhessen. 45-50 perc alatt készre sütöm. Az első 30 percben ne nyitogassuk a sütőt, hogy a gőz ne szálljon ki. Ha letelt az idő, akkor a csukott sütőben hagyjuk kihűlni a tortát és ne ijedjünk meg ha még rezgős a torta közepe. Jót tesz a tortának ha ezek után, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Ha kellőképpen kihűlt a tortánk, készítsük el a tetejére a fahéjas diót. A diót tegyük egy kisebb fazékba, engedjük fel vízzel és forraljuk fel, hagyjuk kb.1 percig még a forró vízben, majd szűrjük le. Egy műanyag edényben aminek van fedele is tegyük bele a cukrot, fahéjat és sót. Ebbe az edénybe tegyük a forró diót, fedjük le és jól rázzuk össze. Egy serpenyőben lassú tűzön olvasszuk meg a vajat és tegyük bele a cukros-fahéjas diót is. Pár percig, amíg a cukor nem kezd el karamellizálódni hagyjuk a tűzön, majd tegyük egy alufóliára a diókat. Próbáljuk meg elválasztani őket egymástól. Pár perc alatt megdermednek és rátehetjük a torta tetejére, tetszőleges alakban.
Ahogy látni a fotón is, nem lehet nagyon szépen vágni, mert a karamellás dió kemény a tetején, így ha valaki vendégeket szeretne vele megkínálni, ne körbe tegye rá a tetejére.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: