Linzert és lekváros linzert már biztosan mindenki sütött, enni biztosan mindenki evett. De citromkrémes linzert talán kevesebben, pedig nagyon jó párosítás, mert a lágy és édes linzertésztába, isteni finom a fanyar citromkrém.
Hozzávalók:
a tésztához,
50 ml tej
1 tojássárgája
100 g porcukor
300 g finomliszt
200 g vaj
a citromkrémhez,
2 db citrom
2 egész tojás
100 g cukor
100 g vaj
1 tk étkezési keményítő
Elkészítés:
A tésztához a vajat kivesszük a hűtőből, hogy lágy, szobahőmérsékletű vajjal tudjunk dolgozni. A lisztet, tojássárgáját, a cukrot és a tejet egy tálba összekeverem és hozzáadom a puha vajat. Tésztát gyúrok belőle és legalább fél órára a kész tésztát lefedve hűtőbe teszem. Amíg összeáll a tészta, addig összekeverem a citromkrémet.
A citromokat megmosom és kifacsarom a levét. A vajat megolvasztom és habosra keverem a cukorral. A tojásokat felverem és a vajas masszához keverem, beleöntöm a citromlevet és a keményítőt. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrűsítem. Ha elkészült, akkor hagyom kihűlni, addig megformázom a linzertésztát.
A hűtőből kiveszem a tészta masszát és lisztezett gyúródeszkán jó vékonyra kinyújtom. Bármilyen formát lehet belőle kiszúrni, én most a hagyományos kerek formát választottam, kis lyukkal a közepén. Miután kiszúrtam őket, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és 180 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütöm őket. Akkor jó, ha az alja már picit aranybarnára sült, még akkor is a tetejét puhának és világosnak látjuk, mert ha kivesszük a sütőből és meghűl, nagyon porhanyós lesz.
Miután kihűt a krém és a tészta is, akkor összepárosítom a linzereket és a citromkrémmel összeragasztom.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: