sutisdobozoom

Húsvéti torta, málnakrémmel


Egyszerű torta, piskótával és málna krémmel, amivel egy kicsit fel lehet dobni, az a húsvéti díszítés.  Amikor elkezdtem csinálni, rá kellett jönnöm, hogy piskótát én még nem is sütöttem. Nagyon sokszor asszisztáltam nagymami mellett amikor készítette, de valahogy nekem eddig kimaradt az életemből. Amiért most mégis előkotortam a szekrény aljáról mami receptjét, az, hogy 2 hete voltam egy tortaburkolós tanfolyamon, ami annyira meghozta a kedvem a tortákhoz, hogy most nekiálltam.

Íme a recept:

Hozzávalók:

a tésztához,

(a tojásokhoz 25 g porcukrot és lisztet számoltam és mivel egy pici, 18 cm-es tortát sütöttem, így 4 tojást használtam. Ha nagyobbat szeretnél, akkor a tojások számához mérd a lisztet és cukrot.)

4 egész tojás

100 g liszt

100 g porcukor

a málnakrémhez,

300 g málna (én fagyasztottat használtam)

70 g porcukor

50ml tej

40 g étkezési keményítő

100 g vaj

a bevonáshoz,

kétféle bevonást is lehet készíteni, vagy sima vajkrémet, vagy svájci vajkrémet

sima vajkrém: 100 g vaj és 100 g porcukor (ehhez a tortához elég volt, ha nagyobbat szeretnél, akkor növeld a mennyiséget, a lényeg, hogy 1:1 legyen az arány)

svájci vajkrém: 3 tojásfehérje, 220 g szobahőmérsékletű vaj (ez nagyon fontos), 100 g porcukor, 1 tk vaníliaaroma 

A díszítéshez több színű fondant vagy marcipán.

Elkészítés:

Először süssük meg a piskótát. A tojásokat válasszuk ketté és a fehérjékből verjük kemény habot (közben a cukor felét adagoljuk hozzá). A tojások sárgáját habosítsuk ki a maradék cukorral és óvatosan, eg

y spatula segítségével keverjük a fehérjehabhoz. Ha kész, akkor ugyanilyen óvatosan keverjük apránként hozzá az átszitált lisztet. A tortaforma aljára vágjunk sütőpapírt, öntsük a tésztánkat bele és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd 150 fokon kb.15 percig. Ha megsült, hagyjuk a sütőformabán kihűlni, addig úgy is el kell készítenünk a krémet. 

A málnakrém elkészítése is nagyon egyszerű. A fagyasztott málnákat tegyük egy fazékba a cukorral együtt és kezdjük el főzni, közben folyamatosan kevergessük. Ha már jó apróra szétesett, szinte lekvár állagú, keverjük hozzá a keményítőt és a tejet, és ezzel együtt főzzük még pár percig. Hűtsük ki, majd keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajat, jól habosítsuk ki vele. 

A tortát vágjuk 3 részre és kenjük meg a málnakrémmel. Tehetünk a rétegekre egész málnákat is. Tegyük hűtőbe amíg elkészítjük a vajkrémet.

A sima vajkrém elkészítése nagyon egyszerű, mert csak a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral ki kell habosítanunk és már kenhetjük is a tortánkra. 

A svájci vajkrém elkészítése kicsit macerásabb. A tojásfehérjéket, a cukorral, vízgőz felett, folyamatosan kevergetni kell, amíg kb. el nem érjük a 60 fokot (kb. ennél a hőfoknál fok teljesen felolvadni a porcukrunk is). Vegyük le a tűzről és verjünk belőle kemény habot, közben szobahőmérsékletűre fog hűlni. Ha már megfelelő állagú a habunk, keverjük hozzá a nagyon puha vajunkat (itt fontos, hogy ugyanolyan hőfokú legyen a hab és a vaj), és a vaníliaaromát is. Kenhetjük a tortánkra ezt is. Tegyük be a hűtőbe, hogy jól megdermedjen a külseje, addig pedig készítsük el a húsvéti díszeinket, majd öltöztessük fel a tortánkat.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!