Nem leszek most nagyon sztorizós, mert késő van és nagyon sokan kértétek a receptet. Azt hiszem, hogy eddigi legjobb és legszebb pitémet sikerült megsütnöm ma. Íme a recept:
Hozzávalók:
a tésztához,
400 g liszt
200 g szobahőmérsékletű vaj
100 g porcukor
2 kisebb egész tojás, plusz 1 a kenéshez
a töltelékhez,
600 g magozott meggy (leget fagyasztott is)
80 g porcukor
50 g fehér csokoládé
1/4 teáskanál fahéj
2 ek. étkezési keményítő
2 ek. konyak
Elkészítés:
A tészta alapanyagait összemorzsoljuk és tésztát gyúrunk belőle. Gombócot formálunk belőle és fóliába csomagoljuk, így tesszük be a hűtőbe legalább 1 órára.
Addig elkészítjük a tölteléket. Én fagyasztott állapotban tettem fel a meggyeket főni, nem engedtem ki. Tehát a meggyet feltesszük főni a cukorral és a fahájjal együtt. Kevergetés közben megvárjuk, hogy felforrjon, majd ezután lassú tűzön még főzzük úgy 5-10 percig és tegyük hozzá a konyakot. Elég sok levet fog engedni, ettől ne ijedjünk meg, mert a keményítővel majd szépen be fog sűrűsödni. Ha már elég ideje főztük, tegyük hozzá a 2 kanál keményítőt és addig főzzük (ez pár perc) amíg össze nem sűrűsödik. Dobjuk bele a kockára vágott csokit és ha az is felolvadt, már készen is vagyunk. Tegyük hűvös helyre, hogy kihűljön. (ez ma sajnos nem okozott gondot, a teraszon pihent.)
Amíg a töltelék hűl, vegyük elő a tésztánkat és a feléből nyújtsunk ki egy korongot, ami a pite alapja lesz. Én 22 cm-es piteformát használtam. Belesimítottam a tésztát, az alját több helyen is megszúrtam villával és visszatettem a hűtőbe. Ugyanis a tetejére a maradék tésztából csíkokból mintát készítettem. Miután mindennel elkészültem előmelegítettem a sütőt 200 fokra és a hűtőből kivettem a pite alját. Beleöntöttem a tölteléket és a formára vágott csíkokból mintát készítettem a tetejére (bármilyet lehet). Megkentem egy felvert tojással és 32 perc alatt megsütöttem.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: