sutisdobozoom

Pite szerelem, meggyel, fehércsokival és konyakkal

Nem leszek most nagyon sztorizós, mert késő van és nagyon sokan kértétek a receptet. Azt hiszem, hogy eddigi legjobb és legszebb pitémet sikerült megsütnöm ma. Íme a recept:

Hozzávalók:

a tésztához,

400 g liszt

200 g szobahőmérsékletű vaj

100 g porcukor

2 kisebb egész tojás, plusz 1 a kenéshez

a töltelékhez,

600 g magozott meggy (leget fagyasztott is)

80 g porcukor

50 g fehér csokoládé

1/4 teáskanál fahéj

2 ek. étkezési keményítő

2 ek. konyak

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összemorzsoljuk és tésztát gyúrunk belőle. Gombócot formálunk belőle és fóliába csomagoljuk, így tesszük be a hűtőbe legalább 1 órára.

Addig elkészítjük a tölteléket. Én fagyasztott állapotban tettem fel a meggyeket főni, nem engedtem ki. Tehát a meggyet feltesszük főni a cukorral és a fahájjal együtt. Kevergetés közben megvárjuk, hogy felforrjon, majd ezután lassú tűzön még főzzük úgy 5-10 percig és tegyük hozzá a konyakot. Elég sok levet fog engedni, ettől ne ijedjünk meg, mert a keményítővel majd szépen be fog sűrűsödni. Ha már elég ideje főztük, tegyük hozzá a 2 kanál keményítőt és addig főzzük (ez pár perc) amíg össze nem sűrűsödik. Dobjuk bele a kockára vágott csokit és ha az is felolvadt, már készen is vagyunk. Tegyük hűvös helyre, hogy kihűljön. (ez ma sajnos nem okozott gondot, a teraszon pihent.)

Amíg a töltelék hűl, vegyük elő a tésztánkat és a feléből nyújtsunk ki egy korongot, ami a pite alapja lesz. Én 22 cm-es piteformát használtam. Belesimítottam a tésztát, az alját több helyen is megszúrtam villával és visszatettem a hűtőbe. Ugyanis a tetejére a maradék tésztából csíkokból mintát készítettem. Miután mindennel elkészültem előmelegítettem a sütőt 200 fokra és a hűtőből kivettem a pite alját. Beleöntöttem a tölteléket és a formára vágott csíkokból mintát készítettem a tetejére (bármilyet lehet). Megkentem egy felvert tojással és 32 perc alatt megsütöttem. 

Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!