sutisdobozoom

Mini isler, a családi receptgyűjteményből

Bevallom eléggé meglepődtem, hogy december óta nem írtam új blogbejegyzést és ez azt is jelenti, hogy nem sütöttem semmit. Nagyon gyorsan elrepült ez a két hónap, jó sok minden történt sütisdobozoom háza táján, már ami a fotózást illeti. Tartottam 3 ételfotós workshopot és több ételfotós (termékfotós) megbízáson is túl vagyok. 

Éppen ezért határoztam el, hogy a hétvégén végre pihenőt tartok, sütök és fotózok. Egyik kedvenc süteményem az isler, amiből elég sok félét ettem már, de a legnagyobb kedvencem a mini, lekváros fajta. És rá kellett jönnöm, hogy a lekvár mellett a másik nagyon fontos dolog, a csokoládé minősége, hiszen ha jól belegondolunk 50%-ban csupa csoki ez a sütemény. Jól nézzétek meg ti is, hogy milyen csokoládét használtok, mert az előre gyártott csoki masszák erre nem igazán alkalmasak. Csak jó minőségű étcsokoládéból szabad csinálni (bár így eléggé megnöveljük a büdzsét, de valamit valamiért.)

De akkor jöjjön a jól bevált családi recept: (36 db mini isler lesz ebből a mennyiségből)

Hozzávalók:

a tésztához,

300 g liszt

80 g darált dió

225 g puha vaj

120 g cukor

1 ek. citromlé

1 csipet só

a mázhoz,

300 g jó minőségű étcsokoládé

1,5 ek olaj

a töltelékhez,

egy közepes üveg fanyar lekvár, a legjobb a feketeribizli, de lehet málnával vagy barackkal is tölteni, én most áfonyalekvárt használtam.

Elkészítés:

A puha vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet, darált diót, citromlét és sót. Tésztát gyúrok belőle, de vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk túl, mert megkeményedik. Gyúrjunk belőle kis cipót és fóliába csomagolva tegyük 1 órára hűtőbe. Ha letelt a hűtési idő, nyújtsuk ki a tésztát úgy 3-4 mm vastagra és kis pogácsaszaggatóval szaggassuk ki őket. Tegyük a korongokat sütőlapra (előtte tegyünk rá sütőpapírt) és 180 fokra előmelegített sütőben 8 percre. Akkor jó amikor már kicsit aranybarna a széle, ne süssük tovább, mert akkor megkeményedik. Ügyeljünk arra is, bár lehet, hogy felesleges is ezt írnom, hogy párosával készítsük el a korongokat, mert ugye össze kell őket ragasztani lekvárral. Tehát ha megsültek, hagyjuk kihűlni őket és utána ragasszuk össze őket egy-egy kiskanál lekvárral. 

Készítsük el a mázhoz a csokoládét, amihez nem kell mást tennünk, csak vízgőz felett megolvasztani őket az olajjal. A süteményt tegyük hagyjuk azon a sütőpapíron, amin sütöttük őket és csurgassuk a tetejére a csokoládét. Én körbe szoktam a kanállal “maszatolni”, hogy mindenhol jól befedje. Régen nagymamám volt amikor csak a tetejét kente be, az oldalát nem, de én jobban szeretem ha mindenhol csokis. Ha elkészült, tegyük be a hűtőbe és egy napot (igen, sajnos egy napot várni kell, hogy ehessünk belőle) pihentessük. 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!