A pohárkrémek igazán egyszerű és gyors desszertek, ha nincsen sok időnk, de szeretnénk valamivel meglepni a családot, ezzel nyert ügyünk van. Kis csatos üvegcsékben egyrészt nagyon mutatósak is, másrészt ha esetleg nem bírjuk az egészet megenni egyszerre, még visszatehetjük a hűtőbe. Ezt csak azért írom, mert annyira tömény édes, hogy én is így tettem. 🙂
A karamella elkészítése egy kicsit időigényesebb és vigyáznunk kell, hogy ne égessük meg, de nagyon megéri, mert isteni finom.
Hozzávalók:
A karamellához,
250 g kristálycukor
200 ml habtejszín
150 g vaj
A krémhez,
200 g mascarpone
200 ml habtejszín
100 g porcukor
100 g fehér csokoládé
Plusz töltelék,
200 g kakaós keksz (én az Aldiban kapható Oreohoz hasonló kekszet használtam)
Elkészítés:
A karamella elkészítésével kezdem, mert egy kicsit tud hűlni mielőtt a pohárba töltöm. Lassú tűzön a kristálycukrot karamellizálom, ha már teljesen felolvadt a cukor akkor hozzákeverem a habtejszínt. Itt állj kicsit messzebb az edénytől mert fröcsöghet, vigyázz a kezedre. Először elkezd forrni, buborékozni, de ahogy tovább kevered ez enyhülni fog. Ha már szép homogén az állaga, hozzákeverem a felkockázott vajat és ezzel is addig keverem amíg sima állagú nem lesz a karamell. Félrehúzom a tűzhelyről és pihentetem.
Elkészítem a krémsajtos krémet. Ehhez a habtejszínt a porcukorral habosra keverem és hozzáadom a mascarponét és a gőz felett megolvasztott csokoládét. Alaposan összekeverem, ezt is félreteszem. A kakaós kekszet egy aprítógépben vagy mozsárban darabosra töröm, nem kell, hogy nagyon apró szemű legyen.
Most, hogy már miden hozzávalóval elkészültünk, jöhet a rétegezés a pohárba. Igazából szabály nincsen rá, én alulra a mascarponés krémet tettem majd rá az apróra tört kekszet és karamellát. Ezt megismételtem, majd a tetejére egy kis krémet tettem egy kanál karamellel. Hűtsük pár órát!
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: