Vendégvárós torta készült ma, házi meggyből, mert roskadozik a fánk a kert végén. Mindenkinek kedvezni akartam, ezért a meggy mellett mákot is és tojásfehérjéből készült habkoronát is készítettem.
Hozzávalók:
a tésztához,
6 db tojás
120 g porcukor
80 g darált mák
80 g liszt
1/2 csomag sütőpor
a meggyes krémhez,
300 g magozott meggy
20 ml víz
150 g porcukor
1,5 csomag vaníliás pudingpor
200 g vaj
habkoronához,
3 tojásfehérje
150 g porcukor
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből és a cukorból, kemény habot verünk. Hozzákanalazzuk a tojások sárgáját és a lisztes, mákos, sütőporos keveréket. Összedolgozzuk és egy 22 cm-es csatos tortaformába öntjük. (a tortaformát béleljük ki sütőpapírral) Előmelegített 160 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Amíg sül a tészta, készítsük el a krém egy részét, mert ennek is hűlnie kell. A meggyet, a víz felével és a porcukorral feltesszük főzni és forrás után még egy percig főzzük. Húzzuk le a tűzről és botmixerrel aprítsuk fel a meggyeket. Keverjük össze egy külön edényben a pudingport a maradék vízzel és öntsük hozzá a meggyhez, majd tegyük vissza főzni, addig amíg a pudingtól sűrű nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
Ha megsült a tészta, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3 részre. A kihűlt meggyes krémhez adjuk hozzá a puha vajat és habosítsuk fel. A tortalapokat ezután kenjük meg a krémmel, úgy, hogy a tetejére is jusson a krémből. Tegyük be a tortát hűtőbe amíg a habot elkészítjük.
A tojásokat válasszuk ketté és a fehérjékből, vízgőz felett verjünk kemény habot úgy, hogy a porcukrot lassan adagoljuk hozzá. Ha elkészültünk, kenjük meg a torta tetejét és oldalát. Formázhatjuk is a tetején lévő habot, hogy szebb legyen, majd karamellizáló pisztollyal “égessük” körbe.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: