Ebben a hideg téli időben igazán lelket melengető egy kis tavaszt varázsolni a lakásba, még ha az egy pite formájában jelenik is meg. Gyönyörű fagyasztott málnát sikerült vennem az Aldiban, így nem volt kérdés, hogy valamilyen süti készüljön belőle. Igazi kedvenc itthon a hosszúkás piteformám, a kivehető aljával, nem gondolkoztam sokáig, hogy kerek vagy hosszúkás legyen a süti. Most kipróbáltam, hogy semmilyen zsiradékkal sem kentem meg az alját és így is szépen kijött a sütés után a pite. Még egy plusz pont a formának.
Hozzávalók:
a tésztához,
225 g liszt
150 g szobahőmérsékletű vaj
100 g porcukor
a töltelékhez,
4 tojás sárgája
200 ml tej
200 ml habtejszín
100 g porcukor
1 tk vaníliakivonat
40 g liszt
250 g málna
100 g apróra vágott mandula
1 ek porcukor
Elkészítés:
Először a vaníliakrémet készítem el, hogy egy picit hűlni tudjon. A tojások sárgáját a porcukorral és a tej felével habosra keverem. Hozzákeverem a lisztet és a vaníliakivonatot. A maradék tejet a habtejszínnel felforralom és hozzáöntöm a tojásos keveréket, majd lassú tűzön addig főzöm (közben folyamatosan keverem) amíg sűrű nem lesz. Ha elkészült pihentetem, addig összegyúrom a tésztát, amihez nem kell túl sok minden. A lisztet a cukorral és a puha vajjal összegyúrom. A tészta 3/4-t a sütőforma aljába nyomkodom, majd a mandulát a tésztára szóróm. Erre kenem rá a vaníliakrémet. A málnát összekeverem az egy evőkanál porcukorral és lecsepegtetem. (Fontos, hogy ne tegyük a málna levét a tésztára, mert elázik tőle.) A lecsepegtetett málnát a krémre teszem, majd a maradék tésztát ráreszelem.
180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöm (aranybarna legyen a tetején a tészta). Ha Megsült hagyom kihűlni, és addig is élvezem a mennyi málna és vanília édes illatát a lakásban.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: