Régóta kacérkodtam már a gondolattal, hogy a nagymamám egyik örök kedvencét megsüssem. Igazából két okból halogattam a sütést, de mind a két félelmemet megcáfolta ez a néger kocka.
Az egyik ok ami miatt nem szerettem volna nekiállni a sütésnek az a félelem volt, hogy az ízek nem úgy sikerülnek ahogy én azt imádott nagymamimtól megszoktam. De mivel szóról-szóra mindent úgy készítettem ahogy azt Ő leírta nekem, szerencsére az ízek is ugyanúgy visszaköszöntek.
Másik nagy félelmem is megdőlt, mégpedig az, hogy ez a süti annyira macerás, hogy én egész nap a konyhában fogok állni. Amit valljunk meg, türelmetlenségem miatt nem igazán szerettem volna. Hát a türelmetlenségemet csak a máz szenvedte meg egy kicsit, mert még folyós volt amikor felvágtam, ezért bizton írhatom, hogy legalább 1 órát hűvös helyen hagyjátok, hogy a máz megkeményedjen. De még ez a kis szépséghiba sem tántorított el bennünket, hogy gyorsan (sajnos túl gyorsan) megegyük.
Lássuk, hogyan is készül ez a mennyeien édes sütemény.
Hozzávalók:
a tésztához,
200 g porcukor
4 tojássárgája
50 g margarin
20 g kakaópor
1 cs. sütőpor
200 g liszt
12 ek. tej
a krémhez,
4 tojásfehérje
200 g porcukor
a mázhoz,
3 ek. tej
200 g porcukor
2 ek. kakaópor
100 g vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokra, egy közepes tepsit kizsírozok és megszórom liszttel. A tésztához habosra keverem a cukrot a margarinnal és a tojássárgával. Hozzáöntöm a kakaóport és a sütőporral összekevert lisztet. Végül belekeverem a tejet. Jól összedolgozom és a tepsibe öntöm. kb 25 percig sütöm.
Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet. Gőz felett a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. A habos krémet rákenem a megsült és még meleg tésztára. A sütőt kikapcsolom, de a még langyos sütőbe visszateszem a tésztát, hogy a hab megkeményedjen.
A máz elkészítése nagyon egyszerű, a vajon kívül, az összes hozzávalót egy fazékban sűrűre főzöm és ha langyos, belekeverem a vajat. A kihűlt süteményre csurgatom, elkenem és jó 1 órára hűvös helyre teszem. Kockákra szelve tálalom.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: