Mivel ez a sütemény a franciák nagy klasszikusa, így előkerestem a francia szakácskönyvemben, hogyan is kell készíteni. Egy kicsit a mandulaaromával megbolondítottam, mert az eredeti receptben nem szerepelt. Nagyon egyszerű az elkészítése, egy palacsintatészta sűrűségű tejsodót kell a gyümölcsökre ráönteni. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Az igazi clafoutisba magos fekete cseresznyét szórtak, és ezt öntötték fel a tejsodóval. Az eredeti receptben található magos cseresznye mellett több érv szól. Először is a sértetlen gyümölcs nem enged ki felesleges nedvességet magából, szebb is lesz sülés után, másrészt a mag sülés közben plusz aromát juttat a süteménybe. Legközelebb én is kipróbálom így, de meggyőzött az ellene felhozott érv, hogy köpködni vagyunk kénytelenek evés közben… ezért ezt a változatot én mag nélkül sütöttem meg.
Elronthatatlan! Ezt azok kedvéért írom le akik csak most kezdenek el sütni és járatlanok a konyhában! Próbáljátok ki! 🙂
Hozzávalók:
500 g cseresznye
4 egész tojás
110 g cukor
fél csipet só
110 g liszt
1 tk vaníliakivonat
1 tk mandulaaroma
250 ml tej
35 g vaj
Elkészítés:
A cseresznyéket megmossuk és kimagozzuk. Egy 26 cm-es piteformát kivajazunk és meghintjük 2-3 teáskanál cukorral és a tál alján, oldalán eldolgozzuk. Ezt félretesszük, amíg a tésztát összekeverjük.
Egy palacsinta sűrűségű tésztát készítünk. A tojást a cukorral habosra keverjük és hozzáadagoljuk az összes hozzávalót.
A kivajazott piteforma aljára szórjuk a cseresznyéket és ráöntjük a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben, kb 40 percig sütjük. Ha kihűlt megszórhatjuk porcukorral.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!