sutisdobozoom

Francia krémes pohárkrém

IMG_9668

Nem vagyok egy kimondottan francia krémes rajongó, de rá kellett jönnöm, hogy azért nem, mert nem szeretem a tésztáját. Mindig megeszem a krémet, a habot és a karamellás tetejét, de a tésztát otthagyom a tányér alján. Valahogy mindig bajlódom azzal, hogy hogyan egyem… viccen kívül. Általában leveszem a karamellás részt és harapom a krémhez, de az alja, a tészta, mindig ott marad és már nincs kedvem megenni minden nélkül. Ezért úgy határoztam, hogy pohárkrémet készítek belőle és csak a krémet, a  tetejét, és a félkemény karamellát használom. Így csak az van a pohárban, amit én a francia krémesből a legjobban szeretek.  

Próbáljátok ki!

IMG_9636

Hozzávalók:

vaníliás krémhez

0,5 l tej

4 egész tojás

150 g cukor

50 g liszt

0,5 rúd vanília

1 cs zselatinfix por

 

habhoz

200 ml habtejszín

1 púpozott ek cukor

 

karamellás máz

fél kávéskanál instant kávépor

5 ek tej

200 g cukor

70 g vaj

IMG_9634

Elkészítés:

Először megcsinálom a tetejét, hogy legyen ideje jól kihűlni és megszilárdulni. A kávéport a tejjel és a cukorral jól elkeverem és felforralom. Forralás után még lassú tűzőn 5-8 percig főzöm, jól be fog sűrűsödni. Ha elkészült, lehúzom a tűzről és hozzákeverem a vajat. Addig keverem, amíg a vaj jól el nem olvad a karamellben. Egy kisebb tepsit (én kb 20×20-as méretűt használtam) kibélelek fóliával és beleöntöm a karamellt. Ha kihűt, beteszem a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Összeállítom a krémet. A tojásfehérjéket habosra keverem 75 g cukorral. Ha már jó kemény, félreteszem. A tojások sárgáját 75 g cukorral, a liszttel, a vaníliával és 1 dl tejjel elkeverem. 4 dl tejet felforralok és beleöntöm a vaníliás krémet. Lassú tűzön addig főzöm, amíg jó sűrű nem lesz, és közben hozzákeverem a zselatinfixet. Ha elkészült, kis mennyiségekben a tojásfehérjehabba keverem. Poharakba kanalazom (6 darab 2,5 dl-es pohár lett belőle). Hűtőbe tesszük pár órára.

A habtejszínt és a porcukrot habosra keverem és a jól kihűlt vaníliás krémre kanalazom. A karamellás máz is jól kihűlt ennyi idő alatt és kis kockákat vágok belőle és tetszés szerint díszítem a krémet.

IMG_9649

IMG_9654

IMG_9667

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!