sutisdobozoom

Orgona virág keksz

IMG_9582

Virágba borultak az orgona bokrok, finom illatával és szép színével jelezve, hogy elérkezett a tavasz. Az orgonához egyből az anyák napját társítjuk, de sajnos hosszú évek óta arra a jeles napra már elnyílnak. Talán egy kicsit meghosszabbíthatjuk a jelenlétüket, ha készítünk belőle valami finom süteményt, szörpöt, zselét, cukrot és még számtalan más finomságot. 

IMG_9532

IMG_9558

IMG_9561

Én most egy finom és nagyon mutatós kekszet készítettem az orgona virágjából. Az íze nem olyan jellegzetes mint a levenduláé, szinte észre sem lehet venni, hogy a süteményben van, inkább a látvány dominál. Egy részét díszítettem cukormázzal és virágokkal, másik felét hagytam natúr állapotban. Ha lehet, akkor olyan bokorról szedjük le a virágokat ami nem autóút közelében van. Csakis egészséges, friss, fiatal virágzat kerüljön a konyhába, öblítsd le, szárítsd meg, s a lehető leghamarabb használd fel! A virágzatot az elágazások kezdeténél csípd le a növényről, figyelve arra, hogy ne nyomd össze.

IMG_9568

IMG_9570

Hozzávalók:  

tésztához:

500 g liszt

250 g Rama margarin

200 g cukor 

1 egész tojás

1 csipet só

2 nagyobb “fürt” virág

mázhoz:

porcukor

citromlé

vagy kész cukormáz

IMG_9574

Elkészítés:

A margarint megolvasztom és az orgona kivételével, minden hozzávalót egy tálba öntök. A virágok felét apróra vágom, úgy mint a petrezselymet, néhányat egészben hagytam, hogy szebb mintázata legyen a kekszeknek. Beleszórom a tésztába és jól összegyúrom. Kis cipót formázok belőle és fóliába csomagolom. A hűtőben legalább 1 órát pihentetem.

Kilisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtom és virágmintás kiszúróformával formázom. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a kekszeket és 175 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig. Ha kihűltek, akkor cukormázat készítek a porcukorból és a citromléből és a kekszekre simítom. A virágok másik felével díszítsük őket. Itt már csak a képzelet szabhat határt. Kb 60 darab keksz lett ebből a mennyiségből. 

IMG_9575

IMG_9587

IMG_9591

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!