Virágba borultak az orgona bokrok, finom illatával és szép színével jelezve, hogy elérkezett a tavasz. Az orgonához egyből az anyák napját társítjuk, de sajnos hosszú évek óta arra a jeles napra már elnyílnak. Talán egy kicsit meghosszabbíthatjuk a jelenlétüket, ha készítünk belőle valami finom süteményt, szörpöt, zselét, cukrot és még számtalan más finomságot.
Én most egy finom és nagyon mutatós kekszet készítettem az orgona virágjából. Az íze nem olyan jellegzetes mint a levenduláé, szinte észre sem lehet venni, hogy a süteményben van, inkább a látvány dominál. Egy részét díszítettem cukormázzal és virágokkal, másik felét hagytam natúr állapotban. Ha lehet, akkor olyan bokorról szedjük le a virágokat ami nem autóút közelében van. Csakis egészséges, friss, fiatal virágzat kerüljön a konyhába, öblítsd le, szárítsd meg, s a lehető leghamarabb használd fel! A virágzatot az elágazások kezdeténél csípd le a növényről, figyelve arra, hogy ne nyomd össze.
Hozzávalók:
tésztához:
500 g liszt
250 g Rama margarin
200 g cukor
1 egész tojás
1 csipet só
2 nagyobb “fürt” virág
mázhoz:
porcukor
citromlé
vagy kész cukormáz
Elkészítés:
A margarint megolvasztom és az orgona kivételével, minden hozzávalót egy tálba öntök. A virágok felét apróra vágom, úgy mint a petrezselymet, néhányat egészben hagytam, hogy szebb mintázata legyen a kekszeknek. Beleszórom a tésztába és jól összegyúrom. Kis cipót formázok belőle és fóliába csomagolom. A hűtőben legalább 1 órát pihentetem.
Kilisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtom és virágmintás kiszúróformával formázom. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a kekszeket és 175 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig. Ha kihűltek, akkor cukormázat készítek a porcukorból és a citromléből és a kekszekre simítom. A virágok másik felével díszítsük őket. Itt már csak a képzelet szabhat határt. Kb 60 darab keksz lett ebből a mennyiségből.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: