Franciaország legnyugatibb csücskében járva nem lehet kihagyni a sós karamella kóstolását. Be kell, hogy valljam első hallásra nem tetszett annyira az ötlet, hiszen az isteni finom édes karamellát nem tudtam elképzelni sós változatban. Szerencsémre azonban a kíváncsiságom nagyobb volt, így azóta a kedvenceim listáján már a sós karamella is szerepel. Hogy meghozzam a kedveteket a különleges ízhez vagy egy nyaraláshoz, a recept mellé pár bretagni fotót is hoztam.
A breton tengerpart – kelta nevén Armor – és a breton szárazföld – Argoat – között lebeg, izgalmas vidékekkel és nagyon változatos klímával. A nyári napsütés nem olyan égető, mint itthon és a szél szinte minden pillanatban érezteti jelenlétét, hol lágy szellő, hol viharos szél formájában. Nem éreztem soha ahhoz hasonlót, mint amikor a nap égette az arcomat, de a szél hűvös érzése miatt egy cseppet sem volt melegem. A breton partvilág nem hasonlítható máshoz, hihetetlen sziklái, öblei, félelmetes magasságokban tornyosul. Saint-Malo kalózvárosának a Côte d’Emeraude partszakaszától húzódik egészen a varázslatos Côte de Granit rose (rózsaszín gránitpart) partjáig.
Bretagne-ban a legmindennapibb édességnek számít a sós vajkaramell, amíg itthon kissé még mindig háttérbe szorul. A sós karamell hazája, szinte minden településen lehet vásárolni, folyékony és szilárd halmazállapotban. A sót nagyon régóta a vaj tartósítására használták és mivel Bretagne-ban mindkettőből kiváló minőségű fordult elő, a végeredmény is kiváló lett. Az Atlanti-óceán partvidékén Guérande és Noirmoutier büszkesége a sóvirág (fleur de sel). Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag sófajta, melyet kicsapódása után a szárítómedencék tetejéről, kézzel gyűjtenek be. A bretagne-i tejtermékek magas minősége is kötődik az óceán közelségéhez. A dagály során a tengervízzel elárasztott legelőkön, apály idején legelő állatok lefejt teje is kiemelkedő mennyiségű hasznos anyagot tartalmaz. A sóvirággal tartósított vaj pedig igazi ínyenc táplálék. Mivel a vaj ilyen sós formában állt rendelkezésre, a karamellkrémet is ezzel készítették, s így megszületett a sós karamellkrém és a rá épülő megannyi édesség tömkelege. Ez persze egyáltalán nem sós ízt jelent, a csipet sótól a karamell nem egyszerűen csak édes, hanem sokkal mélyebb, intenzívebb ízű lesz.
Az igazat megvallva sok próbálkozásom volt, hogy igazán finom karamellt készítsek itthon. Volt, hogy a fazékkal együtt dobtam ki a kukába, mert annyira odaégettem, de ezek ellenére sem adtam fel. Mi tagadás karamellafüggő lettem. Aztán a sok a próbálkozás és receptvariálás után sikerült kikísérleteznem egy nagyon finom sós karamellát. Ha esetleg a sós ízt még ezek után sem szeretnétek kipróbálni, akkor nyugodtan cseréljétek ki a sót egy kiskanál vaníliaaromára vagy egy fél vaníliarúd kikapart magjaira.
Íme, a Caramel au beurre salé- sós karamell
Hozzávalók:
110 g kristálycukor
25 g virágméz
80 g habtejszín
35 g vaj
1/2 kiskanál jó minőségű só (tengeri só)
Elkészítés:
Mérjünk ki mindent egy külön edénybe és tegyük a tűzhely közelébe, mert gyorsnak kell lennünk. Vigyázzunk, mert a cukor, olvadás közben nagyon súlyos égési sérüléseket tud okozni. A cukrot egy olyan tűzálló edénybe tegyük bele, aminek a fala nem túl magas és a cukor az edény alján jól szét tud terülni. Én a gázsütőnek a legkisebb rózsáján és ott is csak közepes lángon kezdtem el melegíteni. Közben folyamatosan rázogattam, óvatosan kevergettem egy fakanállal. Addig olvasztottam amíg egészen borostyánszínű nem lett. Ekkor levettem a tűzről és óvatosan hozzáöntöttem a mézet, tényleg legyünk óvatosak, mert a forró karamell felhabzik. Ha jól elkevertük, adjuk hozzá az előre felforrósított tejszínt, itt is óvatosságra intelek benneteket. Tegyük vissza a tűzre és folyamatos keverés mellett tovább főzzük. Akkor lesz jó, ha a karamell elválik az edénytől, vagyis ha keverés közben már jól látható lesz az edény alja is. Ha elértük a megfelelő állagot, lehúzzuk a karamellt a tűzről, és belekeverjük a sót és a vajat. A kb 10×10 cm-es, sütőpapírral bélelt edénybe öntjük, és teljesen kihűtjük hűtőszekrényben. Ha kihűlt, kiemeljük az edényből sütőpapírostul és késsel tetszőleges méretre vágjuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Ha elég ideig főzöd, tényleg látod már, hogy elválik az edény aljáról, akkor nem. De főzheted rövidebb ideig és akkor folyós lesz, ha üvegbe töltöd akkor süteményekhez fel tudod használni. Én sokszor ezt teszem.
és nem ragad le a karamell a sütőpapírra?