Többször is olvashattátok, hogy a nagymamám saját receptjéből vagy összegyűjtött receptjeiből sütök. És még fogtok is…
Azt hiszem azon szerencsések közé tartozom akiknek a nagymamamája az az igazi, békebeli, állandóan a konyhában tüsténkedő mamika. Szerencsénkre még mindig közöttünk van és bár most már csak néha-néha süt valamit, mindig nagy szeretettel és persze (csak jó szándékból) de mindig kioktat, hogy mit hogyan süssek-főzzek. Én pedig nagyon szívesen fogadom, hiszen kb 70 év tudás és tapasztalat van a fejében és a kezeiben, amit a konyhában szerzett, én utolérni sosem fogom. Ő készítette mindig ezt az aranygaluskát, amit átvettem Tőle, mert sajnos ez már azon ételek közé tartozik amit fizikailag nem bír elkészíteni. Nagyon nehezen álltam neki, mert egyrészt bonyolultnak tűnt (pedig nem az), másrészt ezek olyan “csakanagymamaitudjafinomra” csinálni ételek. Többször is megsütöttem már és mindig sikerült. Kezdők is nyugodtan nekiállhatnak. A férjem szerint olyan mint a nagymamié…szóval azt hiszem, hogy ennél nagyobb dicséret nem nem kell…legalábbis nekem. 🙂
Aranygaluska vaníliamártással
Hozzávalók:
a tésztához:
500 g finomliszt
25 g friss élesztő
2,5 dl tej
80 g cukor
80 g margarin
1 citrom reszelt héja
a szóráshoz:
100 g dió
100 g cukor
100 margarin
a vaníliamártáshoz:
1 l tej
2 db egész tojás
2 db tojásfehérje
1 cs vaníliáscukor
200 g cukor
1 cs vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A 0,5 dl tejet megmelegítem egy kicsit, de csak langyosra, belemorzsolom a friss élesztőt, egy evőkanál cukrot és egy kicsit elkeverem, a tetejét megszórom egy evőkanál liszttel és meleg helyen felfuttatom (kb 15-20 perc). Addig a lisztet a maradék tejjel, cukorral és a citromhéjjal összekeverem. Ha az élesztő felfutott, belekeverem az olvasztott margarinnal együtt. Összedolgozom, dagasztom és kb 40 perc alatt letakarva meleg helyen kelesztem.
Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom, nem kell vékonyra és pogácsaszaggatóval vagy egy üvegpohárral kis pogácsákat vagy holdakat szaggatok belőle. Megforgatom az olvasztott margarinban, majd a cukros dióban és egy kivajazott, lisztezett sütőformába teszem. Én kerek, kapcsos 24 cm-es tortaformát használtam, de bármilyen más formában el lehet készíteni. Ha maradt a diós keverékből, akkor azt a tetejére szórom. 180 fokra előmelegített sütőben kb 45-50 percig sütöm, akkor jó ha aranybarna a teteje.
Amíg sül a tészta addig elkészítem a vaníliamártást. A pudingport csomómentesre keverem egy kevés tejjel. Hozzáöntöm a többi hozzávalót is és addig főzöm, amíg kicsit sűrűbb nem lesz. Hagyjuk meg egy kicsit folyósnak, mert úgy könnyebben a galuskákra tudjuk önteni.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotókellékek hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Köszi 😉
Szia!
Mint a blogod nag rajongója szeretnélek meginvitálni a liebster award vándortrófea játékba, amelynek részleteit a blogomon, a személyes blog alatt találsz 🙂