sutisdobozoom

,,a répatorta életérzés”-ahogy Woody Allen mondta

IMG_6666

A répatorta életérzés, igaza van Woody Allennek, de erre csak pár éve jöttem rá. Én, aki zöldséget az édességben elképzelni sem tudtam, mostanra a legnagyobb rajongója lettem. Persze beleestem abba a csapdába, hogy úgy gondoltam ennek a sütinek az íze valami förtelmes lehet, hiszen ZÖLDSÉG van benne. Ma már tudom, hogy a répából csak a mennyei édes íz marad meg. 

IMG_6640

A jó répatorta tésztája sohasem száraz, válasszunk a tortához igazán friss, édes és lédús fajtát, akkor lesz igazán szaftos és puha a tészta. A répát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, így nem engedi ki a levét. A répa sütés közben teljesen felpuhul, nem fogjuk érezni a darabokat evés közben. Én barnacukrot használok, ettől a tészta kicsit karamellizálódik. Az egészet bevonom az isteni finom és krémes mascarponével. Most egy kicsit rusztikusabb formát adtam neki, hajazva a mostanában népszerű meztelen-tortára. De nézzük részletesen a receptet.

Hozzávalók: 

a tésztához:

3 egész tojás

140 g barnacukor

75 ml olaj

110 g sárgarépa

1/2 narancs héja

90 g finomliszt

75 g mogyoró

1/2 cs sütőpor

1/2 mk fahéj

1/2 mk szerecsendió

a krémhez:

250g mascarpone

75 g porcukor

1/2 narancs leve

IMG_6657

Elkészítés:

A tojásokat a barnacukorral habosra keverem. A répát lereszelem egy nagy lyukú reszelőn. A mogyorót mozsárban apróra zúzom. A tojásos keverékhez hozzáadom a lisztet, olajat. Belereszelem a narancs héját, majd hozzákeverem a répát és a mogyorót. Jöhetnek a fűszerek és a végén a sütőpor, jól összekeverem a masszát. Kivajazok és lisztezek egy 18 cm-es tortaformát és belekanalazom a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm úgy, hogy 20 perc sütés után letakarom alufóliával, így nem ég meg a teteje. 

Amíg hűl a tészta, elkészítem a mascarponés krémet. A krémhez a hozzávalókat egyszerűen csak jól összekeverem. Ha kihűlt a tészta, ketté vagy három felé vágom, mindegyik réteget megkenem a krémmel úgy, hogy a tetejére is hagyok. 

IMG_6660

IMG_6671

A végére pedig jöjjön a jól ismert vicc:

Nyuszika megy a cukrászdába:
– Csókolom, van répatorta?
– Nincsen, de holnap lesz!
Másnap megy nyuszika megint:
– Van répatorta?
– Van.
– És vannak rajta répadarabkák?
– Nincsenek, de holnap lesznek!
Másnap megint megy nyuszika:
– Van répatorta?
– Van.
– És vannak rajta répadarabkák?
– Vannak.
– És van rajta tejszínhab?
– Nincsen, de holnap lesz!
Harmadnap megint megy nyuszika:
– Van répatorta?
– Van.
– És vannak rajta répadarabkák?
– Vannak.
– És van rajta tejszínhab?
– Az is van rajta! Csomagolhatom akkor?
– Köszönöm, csak érdeklődtem!

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotókellékek hátterét használtam.

 

IMG_6678

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!