sutisdobozoom

Életem első fonott kalácsa-nem is ördöngösség

IMG_6507

Ahogy már azt több előző receptnél láthattátok, próbálom összeszedni a húsvéti süti ötleteket. Most egy nehéznek tűnő édes kalács sütését próbáltam ki, nagymamám nagyon régi receptes könyvéből. A könyvben sok plusz információ is le volt írva, hogy bevezessenek minket a kalácssütés rejtelmeibe, és nagymamám is jegyzetelt az oldalra pár dolgot. Ezeket leírom a recepthez én is, mert nekem nagyon sokat segített és biztos vagyok benne, hogy azért sikerült elsőre is ilyen jól. 

IMG_6508

IMG_6513

A hozzávalókat tegyük ki sütés előtt pár órával a konyhapultra, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, tényleg mindent, még a lisztet is. 🙂 A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg , állandó hőmérsékletű legyen.

Hozzávalók: 

500 g finomliszt

25 g élesztő

2,5 dl tej

90 g cukor

80 g vaj

1 egész tojás és 1 tojássárgája

1 tk kanál só

1/2 citrom héja

1/2 narancs héja

A kalács kenéséhez 1 egész tojás és 1 ek tej.

IMG_6531

IMG_6542

Elkészítés: 

Első lépésként a vajat olvasszuk meg és tegyük félre, hogy egy kicsit hűljön.

Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel 1 ek cukorral és 1 ek liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Amíg a kovászunk elkészül a lisztet szitáljuk egy nagy tálba, az átszitált liszt is hozzájárul ahhoz, hogy a kalács levegősebb legyen.

A tojásokat a sóval és a maradék cukorral alaposan verjük fel és így adjuk hozzá a liszthez. Keverjük hozzá a kovászunkat, a lereszelt citrom-és narancs héjat, és kezdjük el kézzel dagasztani. A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga. Formázzunk belőle cipót és a tetejét hintsük meg egy kis liszttel. Tegyük langyos helyre, takarjuk le és 45-60 perc alatt kelesszük meg. A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.

IMG_6533

Ebből a mennyiségből 2 kalács készült, mivel a négyes fonás még nem megy, így csak szimpla hármas fonással készítettem el. A tetejét megkentem  tojás és a tej keverékével, nem sajnáltam, jó alaposan kentem rá mindenhova, hogy szép aranybarna legyen majd. Újrakelesztettem ugyanúgy mint az előbb. A második kelesztés végén ismét lekentem a tojás és tej keverékével. Forró (180–200 fokos) sütőben, kb. 40 percig süssük, semmiképp se légkeverésen! Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Én az utolsó 10 percben tettem rá. Az eredmény nagyon finom és tényleg foszlós kalács lesz. 

Jó étvágyat!

Fotózáshoz a Fotókellékek hátterét használtam.

 

IMG_6537

IMG_6531

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!