Ahogy már azt több előző receptnél láthattátok, próbálom összeszedni a húsvéti süti ötleteket. Most egy nehéznek tűnő édes kalács sütését próbáltam ki, nagymamám nagyon régi receptes könyvéből. A könyvben sok plusz információ is le volt írva, hogy bevezessenek minket a kalácssütés rejtelmeibe, és nagymamám is jegyzetelt az oldalra pár dolgot. Ezeket leírom a recepthez én is, mert nekem nagyon sokat segített és biztos vagyok benne, hogy azért sikerült elsőre is ilyen jól.
A hozzávalókat tegyük ki sütés előtt pár órával a konyhapultra, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, tényleg mindent, még a lisztet is. 🙂 A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg , állandó hőmérsékletű legyen.
Hozzávalók:
500 g finomliszt
25 g élesztő
2,5 dl tej
90 g cukor
80 g vaj
1 egész tojás és 1 tojássárgája
1 tk kanál só
1/2 citrom héja
1/2 narancs héja
A kalács kenéséhez 1 egész tojás és 1 ek tej.
Elkészítés:
Első lépésként a vajat olvasszuk meg és tegyük félre, hogy egy kicsit hűljön.
Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel 1 ek cukorral és 1 ek liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Amíg a kovászunk elkészül a lisztet szitáljuk egy nagy tálba, az átszitált liszt is hozzájárul ahhoz, hogy a kalács levegősebb legyen.
A tojásokat a sóval és a maradék cukorral alaposan verjük fel és így adjuk hozzá a liszthez. Keverjük hozzá a kovászunkat, a lereszelt citrom-és narancs héjat, és kezdjük el kézzel dagasztani. A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga. Formázzunk belőle cipót és a tetejét hintsük meg egy kis liszttel. Tegyük langyos helyre, takarjuk le és 45-60 perc alatt kelesszük meg. A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.
Ebből a mennyiségből 2 kalács készült, mivel a négyes fonás még nem megy, így csak szimpla hármas fonással készítettem el. A tetejét megkentem tojás és a tej keverékével, nem sajnáltam, jó alaposan kentem rá mindenhova, hogy szép aranybarna legyen majd. Újrakelesztettem ugyanúgy mint az előbb. A második kelesztés végén ismét lekentem a tojás és tej keverékével. Forró (180–200 fokos) sütőben, kb. 40 percig süssük, semmiképp se légkeverésen! Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Én az utolsó 10 percben tettem rá. Az eredmény nagyon finom és tényleg foszlós kalács lesz.
Jó étvágyat!
Fotózáshoz a Fotókellékek hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: