Elég sok süteményekkel foglalkozó oldalon lehet látni ilyen linzertésztából készült nyalókát. Nagyon könnyű elkészíteni és csak a fantáziánkon múlik, hogy milyen figurákat formálunk a tésztából. Lehet speciálisan sütinyalókákhoz kapható pálcikákat is kapni hozzá, vagy egyszerűen csak hurkapálcikákat használni. Én fondükhöz kapható fa pálcikákkal dolgoztam. Húsvétra hangolódva én ezeket sütöttem meg. Alapjaiban nem tér el az elkészítése a lekváros linzerétől, csak picit más formát adtam neki, így talán a gyerekek még jobban fogják szeretni húsvétkor.
Hozzávalók:
0,5 dl tej (2,8%-os)
1 tojássárgája
10 dkg porcukor
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
lekvár (ízlés szerint eper, barack, szilva…) én vegyes erdei gyümölcslekvárral csináltam
A kenéshez, 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve
Elkészítés:
A tejben elkeverem a tojássárgáját. A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a porcukrot és a tejes keveréket. A simává kevert tésztát a hűtőben 30 percig pihentetem. A sütőt 180 fokra előmelegítem, a tésztát 3-4 mm vékonyságúra kinyújtom, és kiszaggatom. A korongok felének a közepét egy kisebb kiszúróval kivágom. A tepsit sütőpapírral kibélelem, hogy a tészta ne ragadjon le. A teli tésztákra ráfektetem a pálcákat (én azért használtam 2 pálcát, hogy biztosan megtartsa) és egy kicsit belenyomkodtam, hogy majd összesüljenek. Teszek rá egy kanál lekvárt és a széleit körben bevizezem. Ráteszem a lyukas tésztát és a széleinél villával összenyomom. Megkenem a tojássárgás keverékkel. A sütőpapírral kibélelt lapra fektetem és kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Akkor jó ha már szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni, hogy a pálcikák biztosan megálljanak.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: