Valahogy az ember a saját szakmáját annyira természetesnek veszi, hogy amikor valaki elámul a képeimen, hogy ezt hogyan sikerült megcsinálnom, bevallom, zavarba jövök. Nem azért mert nem tudnám elmondani, hogyan készült, hanem azért, mert olyan egyértelműnek gondolom. Aztán persze rá kell jönnöm, hogy ha pl. egy profi cukrász elkezdene előttem dolgozni… hogy a sütiknél maradjunk… biztosan én is tátott szájjal nézném, csodálnám és kb. a negyedét nem érteném annak amit mond.
Így amikor elindítottam ezt a sorozatot, hogy egy picit megmutassam, nem is olyan ördöngösség szép ételfotót készíteni, valahogy a fenti sorok motiváltak. Elkezdtem hát írni, hogy a mobiltelefonnal sem lehet annyira mellé nyúlni, ha ételeket akarunk fotózni. Ezzel úgy érzem, hogy elindítottam egy kisebbfajta lavinát a kis életemben. Facebook csoportokon belül is kaptam nagyon sok támogatást, de talán a legnagyobb dicséretet vagy inkább a legjobban kézzelfogható bizonyítékot arra, hogy hasznos, amit írtam, egy majdnem szomszédom, Csilla visszajelzéseiből kaptam.
Csilla is gasztroblogger, Ő is sütiket süt. A blogjában általában EGY fotó szerepel a sütikről. Az Ő elmondása szerint ennek elég egyszerű a magyarázata. Nincs fény a lakásban, mobiltelefonnal fotózik és különben is elege van, hogy órákat szöszmötöl a képekkel. Igazából ennyiben is maradtunk, mert általában ezeket az ellenérveket szoktam hallani másoktól is. Aztán valahogy mégis változott a helyzet, láttam, hogy rendszeresen követi az oldalamat, like-k, hozzászólások formájában, de ami a legszembetűnőbb volt, az a képeinek a minőségi javulása volt. Írtam Neki, hogy nagyon jók lettek az utóbbi fotói és kiderült, hogy mindent alkalmazott abból, amit én a blogomon tanácsoltam. Szerintetek mennyire voltam büszke?! De a legbüszkébb Csillára voltam, hogy ilyen szépen „tanul”.
A kifogások azért még mindig jöttek Tőle, ezért úgy határoztam, hogy meglátogatom, ha már tényleg majdnem, szomszédok vagyunk és a saját lakásában mondok pár tanácsot. Örült. Nagyon boldog volt. Sőt a találkozót sikerült véletlenül úgy időzíteni, hogy a születésnapján állítottam be. Ő sütött egy isteni finom sós-karamellás tortát, aminek a receptjét itt találod, így már modellünk is akadt. Ilyen istenien néz ki (ezt a fényképezőgépemmel fotóztam).
Természetesen kiderült, hogy a lakás teljesen alkalmas a fotózásra, találtam egy olyan helyet a nappalijában ahová nagyon szép és sok természetes fény jutott, hiszen ez a fotózás alapja. A fényt egy nagyon egyszerű nikecell lappal derítettem vissza a tortára, amit én vittem és az Obiban vásároltam. Ennek a fehér felülete nagyon jól visszaveri a fényt, árnyékmenetesen lehet fotózni. Nagyon szeretem a PVC alapanyagú fotós háttereimet, amiket a Fotókellékek oldalán Ti is be tudtok szerezni, több féle textúrával kaphatóak és nagyon könnyen tárolható, szállítható. Mivel én nem szeretem a fotókon a nagyon steril felületeket, jól összekentem a torta mellett karamellel a hátteret (könnyen le is lehet mosni), és mivel vanília is volt a tortában mellé tettem egy pár rúddal. (szeretek azokkal a dolgokkal komponálni, ami a tortában alapanyagként megtalálható). Több kiegészítőt most nem is nagyon használtam, mert az volt a fő, hogy megmutassam, én hol fotóznék és hogyan. Készítettem mobillal is fotókat, úgy ahogyan arról már írtam is, növelve a fényértéket (ezt egyébként már Csilla alkalmazza, amióta szó esett róla itt a blogon).
Ezen a fotón látszik, hogy hol gyakoroltunk, itt még nem a torta volt a főszereplő.
Az alul tátható fotók mobiltelefonnal készültek, a kicsi kép egy alap beállítással, a nagy kép pedig SnapDish app segítségével.
Összességében elmondhatom, hogy nagyon jó kis születésnap volt, egyrészt Csilla nagyon sok mindent tanult és hálás tanuló volt, másrészt én is egy kicsit bepillantást nyerhettem abba, hogy mi az, ami nehézséget okoz, annak, akinek nem a fotózás a hivatása.
Fotózáshoz a Fotókellékek hátterét használtam.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: