Volt egy rossz élményem még tini koromban. Kelt tésztát akartam készíteni, ha jól emlékszem akkor aranygaluskát. A kukában végezte, mert a tészta nem akart dagadni. Azóta ha kelt tésztás receptet láttam, átlapoztam. Aztán kb. egy éve megpróbáltam ismét az aranygaluskát elkészíteni (mondjuk kezdhettem volna valami egyszerűbbel is) és most nem hagytam magam, nagy előkészületek után megsütöttem és gyönyörű lett, na meg nagyon finom. Így ma már a kelt tésztás recepteket sem lapozom át. Bevallom, hogy eddig azt gondoltam, hogy kakaós csigát sütni nagyon nagy munka és macera, de tévedtem. A tésztát 5 perc alatt összegyúrtam, a kelesztési idő alatt összedobtam egy levest, így sütés után készen volt az ebéd.
Fontos elmondani, hogy tojás nélküli édesség és ha a tejet szójatejre cseréljük, akkor a tejfehérje allergiásoknak is kedveztünk. Ez a tojás nélküli kelt tészta nagyon hálás. Könnyű vele bánni, gyúrni és nyújtani. És gyakorlatilag bármivel szépen tölthető, fahéj, kakaó, diókrém, sonka-sajt-újhagyma. Azt hiszem, hogy ezt is sűrűn fogom az ebédhez vagy akár reggelihez tálalni!
Hozzávalók 12-14 csigához (a darabszám függ, hogy mekkorákra vágjuk):
400 g liszt
2,8 dl tej
20 g élesztő
2 evőkanál cukor
nagy csipet só
50 g vaj
1 evőkanál kakaópor, amit 1 csomag vanillincukorral összekeverünk
2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tejet picit megmelegítettem, de nem túl forróra, hogy az élesztőgombák ne pusztuljanak el. A langyos tejben elkevertem 2 evőkanál cukrot és az összemorzsolt élesztőt, meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttattam, majd a liszttel és sóval együtt tésztává dagasztottam. 30 percre meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. Én a sütőbe szoktam betenni amit előtte picit bemelegítettem. (A megkelt tésztát még egyszer át kell gyúrni.)
A tésztát ki kell nyújtani, minél vékonyabb, annál jobb, kicsit ruganyos a tészta. A vajat meg kell olvasztani és össze kell keverni a kakaóporral és a cukorral. A kakaós keverékkel meg kell kenni a tésztát. A tésztát a lehető legszorosabban fel kell tekerni és 2 centis darabokra kell vágni. A csigákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Érdemese odafigyelni rá, nehogy elégjen.
Jó étvágyat! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: