Januártól kb. február végéig kerül be a zöldségesekhez a Meyer citrom, és eddig egyetlen olyan helyet láttam, ahol tudták, hogy mi ez, és ki is írták, a többség nincs vele tisztában, hogy milyen “celebcitromot” árulnak, amikor ilyen szállítmány érkezik. Biztos ti is találkoztatok már vele, vagy véletlenül vettetek – teljesen egyértelműen megkülönböztethető a sima citromtól. A Meyer citrom valószínűleg a citrom és a narancs természetes hibridje, erről árulkodik a külseje is: narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de a citromhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége. A héja, sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, és nagyon lédús. Ha pedig a jellegzetes fűszeres illatát is megérezzük, biztosak lehetünk, hogy a Meyer citrommal van dolgunk. Az íze elképesztően izgalmas-fűszeres: nem annyira savanyú, mint a hagyományos citrom, kicsit édeskésebb, de a narancsnál mégis savanykásabb.
A nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg – ezek között volt az ő tiszteletére elnevezett citromfajta is.
Ha sikerül Meyer citromra bukkannotok, érdemes a klasszikus angol citromkrémet, a lemon curd-öt kipróbálni: az eredetileg fanyar-savanykás citromkrémben nagyon jól érvényesül a Meyer citrom kicsit édeskés, fűszeres íze! Tölthetitek puha piskótatekercsbe, de isteni lesz omlós tésztából készült pitében is, vagy, ahogy most készítettem el, kis piteformákban!
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
6 dkg porcukor
15 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
Lemon curd, az angol citromkrém:
3 db Meyer citrom
3 tojás
15 dkg cukor
15 dkg vaj
A meringuehoz (tojásfehérjehab):
4 tojásfehérje
4-5 ek cukor
1 ek étkezési keményítő
1 ek étkezési ecet
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam, folpakba tekertem és 30 percre hűtőbe dugtam. Kinyújtottam 3 mm vastagra és kiszaggattam a forma méretének megfelelően. 8 db mini tortaformát (8 cm) kivajaztam,és belelapogattam a tésztakorongokat. Sütőpapírral kibéleltem, száraz babbal megszórtam és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem, majd levettem a babot és a papírt és még 5 percig sütöttem.
Lemond curd: a citromokat jól megmossuk, a citromok levét kinyomjuk, leszűrjük, hogy magok ne kerüljenek bele. A tojásokat a cukorral habosra felverjük, hozzáöntjük a citromot és a megolvasztott, vajat. Egy lábasba téve a tűzhelyre tesszük (nálam gáz) és legalacsonyabb fokozaton állandó keverés mellett besűrítjük.
Megtöltöttem a formákat a lemon curd-al. A tojásfehérjét felvertem, közben lassan adagoltam a cukrot. A keményítőt és az ecetet összekevertem és a habhoz adtam, addig vertem, amíg kemény nem lett. (ez fontos!) Habzsákba töltöttem és csillag lyukú csővel rányomtam a habot a tortácskákra. Bármilyen formát rajzolhatunk a tetejére. 230 fokon előmelegített sütőbe tettem 5 percre, ezalatt szépen megbarnultak.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: