Marcipános, vaníliás-kifli

Ezt a kiflit nem most sütöttem először, de csak most volt időm arra, hogy sütés után fotózzak és receptet is írjak, köszönet a receptért sütidoboz-nak (én megdupláztam a mennyiséget, mert nem lett elég). Tavaly karácsonykor próbáltam ki először, mert nagy diós-hókifli imádat van nálunk, de valahogy már nagyon untam, változtatni akartam. Féltem kicsit váltani, a jól megszokott, fincsi receptet pont karácsonykor lecserélni, de ez a kifli mennyei lett. Így maradt a receptáramban. Kicsit furcsa volt, hogy a marcipánt a tésztába kell belekeverni (sajnáltam is, hogy nem lesz belőle látványos dísz) de a narancs íze mellett nagyon jól érvényesül. Egy szó mint száz, mennyei, omlós sütemény, amit nem csak karácsonykor érdemes sütni. Arról nem is beszélve, hogy az egész lakást illatosítja a narancs és a vanília édes illata.

Hozzávalók:

400 g liszt

250 g vaj

150 g marcipán

60 g porcukor

csipet só

1 narancs reszelt héja

a szóráshoz porcukor 

Elkészítés:

A marcipánmasszát a szobahőmérsékletű vajjal együtt apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot a sót és a narancs reszelt héját. Az egészet összegyúrjuk és kis cipót formálunk belőle amit fóliába csomagolva a hűtőbe teszünk, legalább 30 percre.

Ha eleget állt a hűtőben, akkor kicsit átgyúrjuk és rudacskákat sodrunk. (Én nem szoktam nagyon precíz lenni, csak a kezemmel sodrom ki, úgy mint gyerekkorunkban, amikor gyurmáztunk.) Tehát ha elkészültek a kis kiflik a sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket.

175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 12 perc alatt megsülnek. (Ha letelt a 12 perc ne ijedjünk meg, hogy a kifliket az ujjunkkal be lehet nyomni, mert akkor még nagyon puhák. Szobahőmérsékleten már kicsit keményednek.) A porcukrot még melegen a kiflikre szitáljuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és csak akkor szedjük le őket a formáról…ha van türelmünk, mert melegen is isteni finomak.

Jó étvágyat! 🙂

Címkék: , ,

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Tovább a blogra »