sutisdobozoom

szentgyörgyi palacsinta

Jó pár éve egy kedves fotós barátom feleségétől kaptam meg a receptet. Azóta sokszor megsütöttem már ezt a palacsintát. Kicsit időigényes de a végeredmény nagyon-nagyon finom. Egy tartalmas leveshez, mint pl. egy babgulyás mellé, ebédnek is nagyon finom és laktató. Hidegen és melegen is egyaránt szeretem. 🙂

6692

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók: 

A palacsintához: 

25 dkg liszt

1 tojás

2 dl tej

2 dl szódavíz

1 ek. kristálycukor

1 mk. só

 

A töltelékhez:

20 dkg darált dió (én 2/3-t darálom, 1/3-t mozsárban durvára töröm, így finomabb)

1 dl tej

15 dkg cukor

1 cs. vanillincukor

1 dl rum

 

Az öntethez:

2 dl tej

3 tojássárgája

3 púpozott evőkanál cukor

1 cs. vanillincukor

5 dkg teavaj

 

A tetejére a korona:

3 tojásfehérje

3 púpozott evőkanál cukor

6697

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

A palacsintatésztát úgy mint egy sima palacsintáét elkészítjük és állni hagyjuk. Amíg a tészta áll addig összekeverjük a tölteléket. A diót a cukorral, vanillincukorral és rummal összeforgatjuk. Felforraljuk a tejet és ráöntjük a diós keverékre. Ezt is félretesszük, addig összekeverjük az öntetet is. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a cukorral, vanillincukorral és a tojássárgájával. Felforraljuk a tejet és a vajas keverékhez öntjük. Ezután megsütjük a palacsintákat a szokásos módon (kb. 7-8 darab lesz belőle). Ha megsültek akkor megtöltjük őket a diós keverékkel és a felgöngyölített palacsintákat 3 egyforma részre vágjuk. Ezeket a kis hengerekre vágott palacsintákat egy közepes méretű hőálló tálba állítjuk. Ha mindegyiket beleállítottuk, akkor az öntettel meglocsoljuk.

Előmelegített 225 fokos sütőbe tesszük 10 perce. Amíg sül, addig a tojásfehérjékből, cukorból kemény habot verünk és a sütési idő letelte után a palacsintákra kanalazzuk. A sütőt hőfokát visszavesszük 150 fokra és a palacsintákat addig sütjük amíg a hab aranybarnára nem pirult (kb 10-15 perc).

Jó étvágyat! 🙂

6675

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!