Jó pár éve egy kedves fotós barátom feleségétől kaptam meg a receptet. Azóta sokszor megsütöttem már ezt a palacsintát. Kicsit időigényes de a végeredmény nagyon-nagyon finom. Egy tartalmas leveshez, mint pl. egy babgulyás mellé, ebédnek is nagyon finom és laktató. Hidegen és melegen is egyaránt szeretem. 🙂
Hozzávalók:
A palacsintához:
25 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 dl szódavíz
1 ek. kristálycukor
1 mk. só
A töltelékhez:
20 dkg darált dió (én 2/3-t darálom, 1/3-t mozsárban durvára töröm, így finomabb)
1 dl tej
15 dkg cukor
1 cs. vanillincukor
1 dl rum
Az öntethez:
2 dl tej
3 tojássárgája
3 púpozott evőkanál cukor
1 cs. vanillincukor
5 dkg teavaj
A tetejére a korona:
3 tojásfehérje
3 púpozott evőkanál cukor
Elkészítés:
A palacsintatésztát úgy mint egy sima palacsintáét elkészítjük és állni hagyjuk. Amíg a tészta áll addig összekeverjük a tölteléket. A diót a cukorral, vanillincukorral és rummal összeforgatjuk. Felforraljuk a tejet és ráöntjük a diós keverékre. Ezt is félretesszük, addig összekeverjük az öntetet is. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a cukorral, vanillincukorral és a tojássárgájával. Felforraljuk a tejet és a vajas keverékhez öntjük. Ezután megsütjük a palacsintákat a szokásos módon (kb. 7-8 darab lesz belőle). Ha megsültek akkor megtöltjük őket a diós keverékkel és a felgöngyölített palacsintákat 3 egyforma részre vágjuk. Ezeket a kis hengerekre vágott palacsintákat egy közepes méretű hőálló tálba állítjuk. Ha mindegyiket beleállítottuk, akkor az öntettel meglocsoljuk.
Előmelegített 225 fokos sütőbe tesszük 10 perce. Amíg sül, addig a tojásfehérjékből, cukorból kemény habot verünk és a sütési idő letelte után a palacsintákra kanalazzuk. A sütőt hőfokát visszavesszük 150 fokra és a palacsintákat addig sütjük amíg a hab aranybarnára nem pirult (kb 10-15 perc).
Jó étvágyat! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: