Hol máshol vettem volna madeleine sütőformát ha nem Franciaországban, még a nyáron. Azóta a szekrény alján várakozott arra, hogy használatba vegyem. Sokat kellett szegénynek várnia, mert valamiért meg voltam győződve arról, hogy ez egy kényes süti és nem volt kedvem hozzákezdeni. Aztán vendégségben pár hete ismét belebotlottam és miután ismét megéreztem ezt a könnyed citromos ízt, már nem tudtam ellenállni. Receptet is kaptam, pár hasznos tanáccsal együtt. Ma végre volt időm a sütésre, a fotózásra (gyönyörű természetes fények is voltak a fotózáshoz) és recept leírására.
Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, a tészta összeállítása és az első madeleine megevése között, szerintem 1 óra telt el, így azt is kijelenthetem, hogy gyors süti. Az egyetlen hibája, hogy nem dupla adagot sütöttem, csak 18 darab lett… 🙁
Hozzávalók:
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg teavaj
1 csipet só
2 egész tojás (szobahőmérsékletű)
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat és a cukrot 4-5 perc alatt robotgéppel habosra keverjük. A citrom héját a cukros tojáshabba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk a lisztet, és finom mozdulatokkal belekeverjük az olvasztott vajat.
A kész tésztát 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy enyhén besűrűsödjön. A sütőt előmelegítjük addig 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). A hűtőből kivett tésztát a szilikon formába kanalazzuk (ha 9 darabos akkor a tészta felét tesszük bele és amíg sül addig a maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe). A szilikonos madeleine tepsit egy nagyobb és lapos tepsibe tesszük, hogy ne billegjen. 15 perc alatt megsül és 18 darab süti lesz belőle.
Jó étvágyat! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: