Az egyik legjobb dolog, kuglófot sütni. Szerintem elronthatatlan, csak össze kell keverni a száraz alapanyagokat egy külön tálban, utána a a nedves alapanyagok jönnek, szintén egy külön tálba. Összekeverni, bedobni a sütőbe és várni, hogy megsüljön. Szeretem reggelire, ebéd után desszertnek, nassolni vacsora előtt, után, helyett. 🙂 Általában Dán-kuglófot sütök (bár azt a receptet még nem töltöttem fel) de most megtetszett ez a fekete csoda.
Hozzávalók:
400 g cukor
250 g liszt
100 g kakaópor
2,5 dl tej
2 teáskanálnyi szódabikarbóna
2 tojás
1 rúd vanília
1 tk sütőpor
1 tk ecet
1 dl frissen főtt feketekávé
1 dl olaj csipetnyi só
A tetejére: 10 dkg fehér csokoládé, 5 dkg étcsokoládé (külön-külön olvasztva)
Elkészítés:
Először a tejjel keverd el az ecetet, és tedd félre pár percre. Közben egy tálban mérd ki a hozzávalókat, a száraz összetevőket – liszt, cukor, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor, só – jól keverd össze benne. Egy keverőtálba öntsd a kávét, a ( a félretett ecetes tejet), az olajat, üsd hozzájuk a tojásokat, és kapard hozzájuk a vaníliát is. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy kézi mixerrel, a legalacsonyabb fokozaton keverd a folyékony összetevőkhöz a szárazakat, majd nagyjából öt percig közepes fokozaton dolgozd masszává az egészet. Ha összeállt a massza, tedd a kedvenc kuglófformádba – előtte érdemes kivajazni, kilisztezni -, és süsd 45 percig.
A tetejére az olvasztott csokikat csurgattam, először a fehéret és utána az étcsokit. Jó átvágyat! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: