Végre kipróbálhattam a kis tortaformáimat, amit Franciaországban vettem. Isteni finom lett a gesztenyekrém, az biztos, hogy ezt még más sütihez is fel fogom használni. A kis tortaformákat még szoknom kell, mert a tészta kicsit visszacsúszott sütés közben, így nem lett olyan szép a széle. Legközelebb több tésztát fogok a szélére fektetni. Az ízek azonban kárpótoltak a kis szépséghibáért. 🙂
Hozzávalók:
a tésztához, (8 darab tartelett-hez)
100 g vaj
200 g liszt
2 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3-4 ek hideg víz
2 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3-4 ek hideg víz
a krémhez,
2 dl habtejszín
1 csomag (250 g) szobahőmérsékletű gesztenyepüré
1 tábla (100 g) étcsokoládé
1/2 ek cukor
1/2 tk étkezési keményítő
1 csomag (250 g) szobahőmérsékletű gesztenyepüré
1 tábla (100 g) étcsokoládé
1/2 ek cukor
1/2 tk étkezési keményítő
2 tk rumaroma
1 tk citromhéj
Elkészítés:
A tejszínt a cukorral addig melegítem amíg még nem kezd el forrni, aztán kicsit hűlni hagyom és amikor langyos, beletöröm és folyamatosan kevergetve beleolvasztom a csokoládét. Újra tűzön egy habverő segítségével a gesztenyemasszát és a keményítőt is belekeverem, amíg homogén állagú nem lesz. Hagyom kihűlni, de néha megkeverem. Utána hűtőbe teszem.
A tésztához a hideg, apró darabokra vágott vajat elmorzsolom a cukorral elkevert liszttel. A vizet apránként hozzáadva összegyúrom az aránylag kemény tésztát, majd fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe teszem.
A tésztából vett diónyi darabokat enyhén lisztezett felületen vékony (3-4 mm) korongokká nyújtom, majd alaposan belenyomkodom a tartelette formákba, villával 6-8 helyen megszurkálom (az oldal és alap illeszkedésénél is), hogy a tészta ne púposodjon fel. Ha gondoljuk vaksütéssel süssük, ilyenkor tegyünk szárazbabot a tésztára sütés közben.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm a kosarakat (a formákból egyszerűen kiemelhetőek), majd hagyom őket kihűlni.
Ha a krém kellő képen lehűlt és megszilárdult egyszerűen a kosarakba töltöm, esetleg formázom.
Díszíthetjük reszelt fehér csokival vagy gyümölccsel, esetleg tejszínhabbal. Hideg helyen tároljuk fogyasztásig! Érdemes dupla adagot készíteni, mert gyorsan elfogy!
A tésztához a hideg, apró darabokra vágott vajat elmorzsolom a cukorral elkevert liszttel. A vizet apránként hozzáadva összegyúrom az aránylag kemény tésztát, majd fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe teszem.
A tésztából vett diónyi darabokat enyhén lisztezett felületen vékony (3-4 mm) korongokká nyújtom, majd alaposan belenyomkodom a tartelette formákba, villával 6-8 helyen megszurkálom (az oldal és alap illeszkedésénél is), hogy a tészta ne púposodjon fel. Ha gondoljuk vaksütéssel süssük, ilyenkor tegyünk szárazbabot a tésztára sütés közben.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm a kosarakat (a formákból egyszerűen kiemelhetőek), majd hagyom őket kihűlni.
Ha a krém kellő képen lehűlt és megszilárdult egyszerűen a kosarakba töltöm, esetleg formázom.
Díszíthetjük reszelt fehér csokival vagy gyümölccsel, esetleg tejszínhabbal. Hideg helyen tároljuk fogyasztásig! Érdemes dupla adagot készíteni, mert gyorsan elfogy!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: