Lemon meringue pie

Szeretem azokat a sütiket amibe a hozzávalókat egészben fel kell használni. Értem ezalatt azt, hogy a citromnak nem csak a héját, hanem a levét is felhasználom. Vagy a tojásoknak a sárgáját és a fehérjéjét is a sütibe kell keverni. Ez a süti ilyen volt, bár erre csak a készítésénél jöttem rá. 

Igazából ezt a sütit a külseje miatt szerettem volna megcsinálni, mert már régóta tetszett, de nem volt időm nekiállni. Végre megcsináltam és nem csak a külseje gyönyörű (legalábbis nekem nagyon tetszik) de az íze is hihetetlenül finom. Egyszerre fanyar a citrom miatt és édes a tetején lévő habcsók miatt. Azt hiszem, hogy többször is az asztalra fog kerülni. Köszönet érte a házisáfrány.hu-nak. 🙂

 

Hozzávalók:

a tésztához,



25 dkg finomliszt

12,5 dkg vaj

2 ek cukor

Csipet só

1 tojás sárgája

2 ek jeges víz




a lemon curd-höz,
10 dkg cukor

4 citrom leve és reszelt héja

7 ek étkezési keményítő

6 tojás sárgája

10 dkg olvasztott vaj
a habcsókhoz,
20 dkg kristálycukor

6 szobahőmérsékletű tojásfehérje

10 dkg porcukor

Csipet só
Elkészítés:
Keverd össze a lisztet a szárazanyagokkal . Morzsold bele a hideg vajat, add hozzá a tojás sárgáját és a vizet, majd gyors mozdulatokkal, hideg kézzel gyúrd össze. Tedd fóliába és pihentesd a hűtőszekrényben 30 percig. Ha eleget állt, nyújtsd vékony korong formájúra és óvatosan bélelj ki vele egy piteformát. Tégy a tésztára sütőpapírt és valamilyen nehezékkel, pl. 2 marék száraz babba süsd „vakon” 180 fokon, 15 percig. Hűtsd ki kissé, majd óvatosan szedd ki belőle a „nehezéket” és a sütőpapírt. 
Keverd a keményítőt a cukorral és 3 ek vízzel, hogy paszta állagú krémet kapj. Reszeld le a citromok héját és ½ dl vízzel forrald fel, majd öntsd a keményítős masszához. Add hozzá a tojássárgákat, olvasztott vajat és a citromok levét. Tedd a keveréket a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzd, míg jó sűrű nem lesz, majd öntsd a pitébe és várd meg, míg kissé kihűl. 
Öntsd a fehérjéket tálba és csipet sóval verd habbá. Öntsd hozzá a kristálycukrot majd verd legalább 4-5 percig, míg nagyon kemény és fényes nem lesz. Óvatosan szitáld rá a porcukrot és spatulával, finom mozdulatokkal forgasd a habhoz épp csak annyira, hogy összekeveredjen. Halmozd a habot a süteményre és formázd, úgy, hogy apró „habcsúcsokat” kapjál, én kiskanál szárával csináltam. Süsd 120 fokon míg a tojáshab megbarnul kissé, kb. 30 percig. Hűtve tálald.
 
 
Címkék: , , ,

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Tovább a blogra »