sutisdobozoom

Narancsos máktorta

A narancsos máktorta receptjét megtalálhatjátok citromos változatban is itt. Annyit változtattam, hogy egy 18 cm-s tortaformában sütöttem és a citrom helyett naranccsal dolgoztam. 🙂

Hozzávalók:

a tésztához,

3 egész tojás

100 g cukor

50 g vaj

150 ml tej

1 tk sütőpor

150 g liszt

fél narancs héja

2 ek szemes mák

a krémhez,

2 tojássárgája

3 ek liszt

300 ml tej

100 g vaj

60 g cukor

2 darab zselatinlap

125 g mascarpone

1 tk vaníliaaroma

1 narancs héja és leve

Elkészítés:

A tészta elkészítése. A tojásokat a cukorral felhabosítom, utána a tejet a vajjal összemelegítem. A tojásos részhez adom a lisztet és a sütőport, elkeverem, majd lassan hozzáadagolom a meleg vajas tejet. Hozzáadom a narancshéjat és a mákot (tényleg szemes mák kell, nem kell ledarálni). Sütőpapírral kibélelt 18 cm-s tortaformába töltöm, nem fog sütés közben sem nagyon feldagadni és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrizzük. 

Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. Kicsit macerásnak tűnik, de nem az. 

A tojássárgájához fokozatosan keverem hozzá a lisztet, hogy ne legyen csomós. Apránként hozzáöntöm a tejet és felteszem főzni, hogy puding állagú legyen, majd félretesszük hűlni. Az olvasztott vajat egy másik edényben habosra keverem a porcukorral és a pudingba forgatom. A zselatinlapokat 2 evőkanál vízzel feloldom és felmelegítem, hozzákeverek egy kevés krémet, hogy feloldódjon és az egészet hozzákeverem a krémhez. Belekanalazom a mascarponét a kifacsart narancs és a narancs héját. Robotgéppel jól összekeverem és 1 órára hideg helyre teszem, hogy jól kihűljön.

Ha a torta és a krém is jól kihűlt, akkor kettévágom és megkenem jó vastagon a krémmel, úgy, hogy a tetejére is jusson. Narancsgerezdekkel díszítem. 

Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!