sutisdobozoom

Karamellás csiga

8837

Az előző posztomhoz hűen, maradva a karamellánál, most egy édes változatát hoztam el, kis csiguszok formájában.

Igen, jól látjátok, ez olyan igazi, ragacsos, mind a tíz ujjatokat megnyalós karamellás csiga. Egyrészt annyira finom, hogy le kell nyalni utána minden ujjatokat, másrészt nem fogtok máshogy boldogulni, mert ragad, ahogy egy jó karamellás édességnek szinte kötelessége. A recept is nagyon egyszerű, csak a 2×1 óra kelési időt kell türelmesen kivárni, vagy aludni rá egyet, ahogy azt a recept alján majd olvashatjátok. 

8828

8834

Hozzávalók:

tésztához:

300 g liszt

40 g friss élesztő

90 g cukor

150 ml tej

100 g vaj

csipet só

töltelékhez:

30 g vaj

3 ek barnacukor

½ ek fahéj

mázhoz:

100 g barnacukor

100 ml tej

csipet só

8831

8842

Elkészítés:

A tejből egy keveset elveszünk (kb. 50 ml-t) és kicsit megmelegítjük. Hozzámorzsoljuk az élesztőt és a cukorból egy evőkanállal hozzákeverünk. Félretesszük 10 percre, hogy felfusson. Addig a lisztet, a cukrot, a sót összekeverjük egy nagy tálban. Ha az élesztőnk már jól felfutott, akkor hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Mellé öntjük a maradék tejet és az olvasztott vajat. Jól összegyúrjuk és egy kis cipót formázunk belőle, 10 percre félretesszük pihenni. Lisztezett deszkán jó alaposan (5-10 percig) átgyúrjuk, majd egy olajjal vékonyan megkent tálba tesszük és 1 óra alatt meleg helyen megkelesztjük.

8846

8854

Legalább a duplájára fog dagadni. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, olyan 3-4 cm vastagságúra. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és hozzáöntjük a cukrot és a fahéjat, jól elkeverjük és a kinyújtott tésztára simítjuk. A végére nem kell kenni, mert ha felcsavarjuk a tésztát, akkor ki fog folyni. Ha sikerült megkennünk a töltelékkel, akkor felcsavarjuk és egy jó éles késsel, 3-5 cm-es csíkokat, csigákat vágunk.  Egy hőálló tálat kivajazunk, porcukorral meghintjük és csigáinkat belefektetjük. Hagyjuk pici rést a csigák között, mert meg fognak nőni. Hagyjuk 1 órát pihenni, de akkor a legjobb, ha egész éjjel pihen, és reggel sütjük meg, így tökéletes reggeli lehet még langyosan.

200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süssük. Amíg sülnek a csigák, készítsük el a mázat. A barnacukrot és tejet a sóval jól keverjük el és kis lángon 3-4 percig főzzük össze. Ha megsültek a csigák, akkor öntsük nyakon őket ezzel a mázzal. (Ne csatos vagy kivehető aljú formába süssük, én csak a fotó kedvéért készítettem abba, mert abból sajnos ki fog folyni a máz.)

Jó étvágyat!

8863

8850

Fotózáshoz a Fotohatterek.hu hátterét használtam.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Sütisdobozoom Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!